Hlavní obsah

Vláda slibuje kultuře kompenzace. Postup na Moravě byl špatný, shodli se ministři

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Organizátoři kulturních akcí, které musely být kvůli zavedeným protikoronavirovým opatřením zrušeny, by se mohli dočkat částečné náhrady. Vláda v pondělí schválila balíček, z nějž budou moci čerpat pořadatelé zrušených či odložených akcí kompenzaci ve výši 50 procent nákladů, a to za období od 10. března do 31.srpna. Informoval o tom vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dělníci rozebírají pódia předčasně ukončeného NeFestivalu (ilustrační foto)

Článek

„Hudební kluby, nedotovaná divadla, organizátoři festivalů a dalších kulturních akcí mohou čerpat kompenzaci 50% nákladů, které byly vynaložené zrušením akcí za období od 10.3. do 31.8. 2020. Program schválila dnes vláda,” napsal Havlíček na Twitter.

Na podporu z programu by tak měli dosáhnout i pořadatelé kulturních akcí, které byly zrušeny kvůli v pátek náhle zavedeným opatřením v Moravskoslezském kraji.

Mimořádná opatření v souvislosti s novými ohnisky koronaviru v kraji vyhlásil stát s hygieniky prakticky z hodiny na hodinu. Kromě opětovného nošení roušek v MHD a ve vnitřních prostorách se nesmí nově konat ani akce s vyšším počtem lidí než 100.

Zaorálek: Je to neúcta k lidem

Kvůli opatřením musela být zrušená řada akcí jako například NeFestival, který se měl konat v areálu Dolních Vítkovic. Nahradit tam měl již zrušený multikulturní festival Colours of Ostrava.

Roušky nikomu neuškodí, ani venku. Hejtman obhajoval restrikce v Moravskoslezském kraji

Domácí

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí při příchodu na vládu uvedl, že když se zaváděla opatření, tak se vůbec nedomýšlely jejich dopady.

„Tohle už by se nemělo nikdy opakovat. Není možné, aby to sjelo jako blesk a během hodiny se všechno sesypalo. Je to neúcta k lidem, kteří do něčeho investovali,“ dodal Zaorálek.

S ním souhlasila i vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), která při příchodu na vládu uvedla, že tento postup vnímá velmi špatně.

Odmítáme být regionem porobených. Ostrava demonstrovala proti opatřením

Domácí

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nastala chyba na straně hygieny. Nikdo podle něj nepopírá fakt, že bylo potřeba nějak zakročit, ale není prý možné opatření vyhlašovat z hodiny na hodinu. Informovanost by podle něj měla být větší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám