Hlavní obsah

Postižené ženě u soudu rentgenovali naslouchátko, zastala se jí ombudsmanka

Právo, Vladimír Klepáč

Členové justiční stráže, která střeží vstup do budov soudů a kontroluje za pomoci rentgenu všechny příchozí a jejich věci, budou muset být mnohem ohleduplnější k tělesně postiženým a všem lidem, kteří používají jakékoli kompenzační pomůcky. Vězeňskou službu k tomu vyzvalo na popud veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové vedení ministerstva spravedlnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Anna Šabatová

Článek

Justiční stráž před časem kvůli přehnané horlivosti zničila naslouchátko ženě z Ostravy. Ombudsmance si postižená žena postěžovala na justiční stráž, která ji při příchodu k soudu přinutila, aby vložila naslouchátko ke kontrole do rentgenu, přestože bylo zřejmé, že nejde o nebezpečný předmět, ale kompenzační pomůcku.

Přístroj za zhruba 8500 korun se tím zničil. Žena sice dostala finanční náhradu, protože jí ale přišel přístup justiční stráže až příliš přísný, o událost se podělila s ombudsmankou.

„Plně respektuji veřejný zájem na bezpečnosti v budovách soudů. Kontrola věcí by však měla odpovídat jejich povaze a možnému riziku. Kontrola prostřednictvím rentgenu není přece jediným ani povinným prostředkem kontroly věcí. Prostřednictvím rentgenu se jistě zcela oprávněně a rozumně kontroluje obsah zavazadel. U kompenzačních pomůcek stačí jen jejich vizuální kontrola,“ sdělila Právu Šabatová. Ihned požádala ministerstvo, aby věc řešilo.

Rentgen není nutný

Jeho vedení následně doporučilo vězeňské službě u osob se zdravotními pomůckami postupovat při kontrole se zvýšenou citlivostí s ohledem na specifické potřeby těchto lidí.

„Pokud kontrolovaná osoba předem upozorní justiční stráž na přítomnost kompenzačních pomůcek v těle či na těle, tedy například využívání kardiostimulátoru, neurostimulátoru, inzulínové pumpy nebo naslouchátka, měla by justiční stráži stačit pouze vizuální kontrola těchto zařízení, pokud je tedy vůbec technicky možná,“ zdůraznila ochránkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám