Hlavní obsah

Postavte se na vlastní nohy, vzkázal Zeman SPOZ. Jeho jméno zmizelo z názvu

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vyzval na sobotním sjezdu Strany práv občanů - zemanovci, aby jeho jméno vyškrtli z názvu strany. Je podle něj na čase, aby se postavili na vlastní nohy. Delegáti jej poslechli.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman při projevu na mimořádném sjezdu Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) 29. března v Praze.

Článek

Zeman na sjezdu v pražském Top hotelu prohlásil, že rád zůstane čestným předsedou strany, ovšem za podmínky, že jeho jméno bude z názvu partaje odstraněno.

„Od praporu se neutíká. Rád, budete-li si to přát, zůstanu i nadále vaším čestným předsedou. Za dvou předpokladů: zaprvé že tuto volbu teď tajně potvrdíte nebo vyvrátíte, protože v každých personálních otázkách by měla být volba tajná. A za druhé - i když možná některé z vás to bude bolet - prosím vás, abyste odstranili z názvu naší strany slovo zemanovci, protože to, k čemu byla tato strana trvale vytvořena, bylo hájení práv občanů, nikoli hájení práva jednoho člověka,“ zdůvodnil Zeman své přání.

Delegáti jej uposlechli, 137 ze 138 odevzdaných hlasovacích lístků bylo pro to, aby zůstal čestným předsedou. Strana se nyní bude jmenovat pouze Strana práv občanů.

Přiznal vlastní chybu

Zeman ve svém projevu také kalkuloval, proč strana propadla v loňských předčasných volbách do Sněmovny. „Hledejme vinu především sami u sebe a nikoli v kritice těch druhých. Je to snadné, ale jenom slaboch svádí svoje chyby na druhé, silný svoje chyby přiznává,“ prohlásil a začal u sebe: „Považuji za svoji velkou chybu, že jsem nijak nebránil tomu, aby volební kampaň byla založena v podstatě jako druhá fáze podpory prezidenta republiky v době, kdy už prezidentské volby skončily.“

Zemanovcům je vděčný za to, co pro něj udělali v prezidentské kampani, ale u ní mělo jejich ohánění se Zemanem skončit. „Když děláte totéž podruhé, a já jsem viděl plakáty v Praze s nápisem ‚Za Miloše Zemana‘ a mluvil jsem s lidmi a ti říkali: ‚a co chcete, vždyť jsme vás prezidentem zvolili! Teď ukažte, co umíte vy, a postavte se na vlastní nohy.‘ K této chybě se přiznávám a nechci ji omlouvat tím, že jako čestný předseda naší strany jsem se až úzkostlivě vyhýbal tomu, abych zasahoval do řízení volební kampaně,“ dodal.

Straně ale vzkázal také to, že je bude v letošních komunálních i za čtyři roky v parlamentních volbách volit. V úplném závěru se rozloučil slovy: „I když to politici nesmějí říkat, mám vás moc rád.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám