Hlavní obsah

Pošta rozešle ztracené dopisy z Břeclavi, jako omluvu přibalí známky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dopisy, které se v březnu našly v podzemí železničního nádraží v Břeclavi, jsou již hygienicky nezávadné. Česká pošta je může začít rozesílat. Ke každému z více než 25 tisíc dopisů přiloží omluvný dopis a poštovní známky v hodnotě sto korun.

Foto: Mialn Vojtek, Právo

Desítky tisíc nedoručených dopisů v Břeclavi

Článek

První zásilky budou doručeny příští týden, řekl mluvčí pošty Ivo Mravinac. Někteří lidé na ně ovšem čekají již sedm let. Dopisy ze zahraničí byly určeny adresátům na Břeclavsku, Hodonínsku a Uherskohradišťsku.

Celkem bylo v Břeclavi nalezeno 39 260 dopisů z let 2001 až 2006. Doručeno bude jen 25 016 zásilek.

Bezmála 3 300 dopisů bylo otevřených, převzala si je tedy policie. Dalších 11 000 zásilek bylo v natolik špatném stavu, že musely být zničeny. Byly rozpuštěny ve vodě a chemikáliích a použity k výrobě kartonu.

Dopisy, které budou dodatečně rozeslány adresátům, naplnily 71 pytlů. O jejich dekontaminaci se postaralo Technické muzeum v Brně. Dopisy byly ošetřeny ve speciálním přístroji - takzvaném etylenoxidovém sterilizátoru. Tím byly zničeny všechny plísně a hlavní nečistoty na zásilkách.

Ve středu začnou pracovníci pošty balit v Brně zásilky do nových obálek. Denně budou schopni takto zpracovat 700 zásilek. Z Brna pak budou dopisy převezeny do společnosti Postservis v Českých Budějovicích, která se postará o jejich distribuci. První dopis z něj bude odeslán patrně v úterý 20. května.

Největší selhání v historii

Pohozené zásilky se našly ve výtahové šachtě poštovního tunelu na hlavním železničním nádraží v Břeclavi. V některých pytlích s dopisy byly podle vyjádření policie stavební suť a odpadky.

Policie nadále zjišťuje, kdo v letech 2001 až 2006 zásilky prohledával a vhazoval do šachty. Kriminalisté případ zatím vyšetřují pro podezření ze spáchání porušování listovního tajemství.

Česká pošta přiznala, že kauza je jejím největším selháním v historii společnosti. "Něco podobného se v historii České pošty nestalo. Je to fatální selhání lokálního managementu," řekl v březnu Právo mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Dodal, že společnost, zejména v případě zapsaných zásilek má ztrátu na miliardu kusů v řádu promilí z procenta. U obyčejné pošty se případy ztráty také daří odhalit. V Břeclavi zřejmě pochybili řadoví zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám