Hlavní obsah

Poslední zábrany k vyšetření kauzy OKD padly, tvrdí Piráti. Sehnali podpisy k založení komise

Novinky, ren, ČTK

Piráti sehnali 94 podpisů poslanců pro zřízení sněmovní vyšetřovací komise v kauze OKD napříč politickými stranami. Komise by se podle nich měla zabývat převodem majetku České republiky na soukromé osoby a výsledky předložit do deseti měsíců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a šéf strany Ivan Bartoš.

Článek

„Poslanecká sněmovna je odpovědná občanům a měla by učinit veškeré kroky, aby vyšetřila podezření z nelegální privatizace zisků a socializace nákladů. Chceme do budoucna snížit motivaci osob, které se neeticky obohacují na úkor státu, a vyšetření kauzy OKD k tomu může přispět,“ řekl na středeční tiskové konferenci předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek.

„Budeme se snažit tuto kauzu během deseti měsíců prozkoumat, vyšetřit a předložit Sněmovně výsledky,” doplnil předseda Pirátů Ivan Bartoš. Pro vznik komise je třeba nejméně 40 podpisů. Z každé sněmovní strany v ní má zasedat jeden zástupce.

Michálek zdůraznil, že návrh na vznik komise podpořili i poslanci z SPD, ANO, TOP 09 i KSČM. Poslední zábrany pro vyšetření podle Michálka padly s koncem vlády Bohuslava Sobotky.

S návrhem na vznik komise chtějí Piráti na plénum Sněmovny přijít ještě před Vánoci. „Rádi bychom prošetřili, jak to bylo s převodem majetku České republiky na soukromé osoby. Také bychom rádi prošetřili práci kontrolních orgánů,” uvedl k návrhu pirátský poslanec Lukáš Černohorský.

Kauza OKD

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, a tak vznikla při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Ministrem financí byl v dané době současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který bývá kvůli údajně nevýhodné privatizaci terčem kritiky a který má v trestní věci postavení svědka. Výtky odmítá, vláda podle něj OKD prodala za nejvyšší nabízenou cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám