Hlavní obsah

Poslední přeživší z Ležáků píše Putinovi: Zastavte násilí na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarmila Doležalová (82), poslední žijící obyvatel Ležáků, které 24. června 1942 vypálilo gestapo, poslala ruskému prezidentu Vladimirovi Putinovi otevřený dopis, aby zastavil válku na Ukrajině.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jarmila Doležalová (vpravo) je poslední přeživší z obyvatel Ležáků.

Článek

„Prosím Vás, aby bylo neprodleně zastaveno násilí na Ukrajině. Pro každého civilistu, pro každé malé dítě, aby nemuseli projít tím, co život připravil mně…,“ píše Doležalová Putinovi v dopise, který má Právo k dispozici.

Reportér Novinek z Kyjeva: Chybí tu každodenní lidskost. Místní jsou pod neuvěřitelným tlakem

Evropa

V dopise připomíná, že jí byly dva roky, když ji nechalo pardubické gestapo zatknout, unést a odvléci. „S mojí roční sestrou Marií jsem byla vybrána na poněmčení. Jen my dvě jsme tak přežily ze všech ležáckých dětí a obyvatel druhou světovou válku.“

Její příbuzní ukrývali v ležáckém mlýně parašutisty z výsadku Silver A a také jejich vysílačku Libuši. „Proto zemřelo deset členů mé rodiny. Tatínek, maminka, teta, strejdové, babičky, dědeček, malé sestřenice,“ píše.

„Z tohoto důvodu jsem srdcem se všemi, kteří mají podobný osud nebo by ho mohli mít právě kvůli ozbrojeným, válečným konfliktům,“ dodává Doležalová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám