Hlavní obsah

Poslankyně nás napínají na skřipec, řekl Bursík

Právo, trj

Poslankyně zelených Věra Jakubková a Olga Zubová ani po úterním jednání svého poslaneckého klubu nevědí, jak se postaví k státnímu rozpočtu v jeho 1. čtení, ani k nedůvěře vládě. U rozpočtu si klub zelených odhlasoval závazek postarat se šesti hlasy o propuštění návrhu z dílny ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) do 2. čtení.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková s předsedou strany Martinem Bursíkem

Článek

„Paní poslankyně nás natahují na skřipec a my pořád neznáme stanovisko k rozpočtu, ačkoli se vlastně projednává rozpočet dnes, a neznáme ani stanovisko k hlasování o nedůvěře vládě. Takže už je to takový folklór trochu. Musíme to nechat až na jednání, jak se zachovají,“ řekl novinářům vicepremiér Martin Bursík (SZ), který z jednání klubu spěchal na mimořádné a podle jeho slov formální zasedání vlády.

Poslankyně Olga Zubová novinářům řekla, že s Jakubkovou neměla možnost s Kalouskem o rozpočtu mluvit. „Budu očekávat debatu, která se kolem rozpočtu rozvine na plénu,“ poznamenala Zubová.

Šéf klubu Přemysl Rabas přitom řekl, že existovala možnost, aby Kalousek o rozpočtu na klubu zelených mluvil, nikdo to ale nežádal.

Zubová se nechce tvářit jako mrtvý brouk

Ohledně vlády Zubová s Jakubkovou čekají reakci na volby i na reakci vedení zelených. I podle toho se chtějí rozhodnout, jak budou o vládě hlasovat. Volby považují za referendum o vládě. „Čekám alespoň nějakou reakci, zatím nebyla vůbec žádná. Nemůžeme se tvářit jako mrtvý brouk a dělat, že se nic nestalo,“ řekla Zubová.

Personální změny ve vládě, třeba odchod ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, si Zubová netroufá žádat. „Je to zase otázka na vládu, jestli si myslí, že někdo z nich je za situaci vinen víc než ti ostatní. Já si myslím, že každý má kousek své viny a je třeba to vyhodnotit,“ dodala Zubová.

Reklama

Výběr článků

Načítám