Hlavní obsah

Poslanec Doležal dostane odchodné 371 tisíc korun

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Vladimír Doležal (ODS), který se v úterý rozhodl vzdát se poslaneckého mandátu, dostane na odchodném 371 tisíc korun. Z funkce odchází, protože ho policie podezírá, že zprostředkoval úplatek ve výši 800 tisíc. Poslanec zůstává ve funkci člena dozorčí rady České konsolidační agentury.

Článek

Doleža trvá na tom, že se ničeho nedopustil. Ve svém písemném prohlášení tvrdí, že se stal "obětí hry podnikatelů, kterým se nepodařilo zrealizovat jejich představy. Následně pak tato kauza přerostla v předvolební hru, kdy je z účelových důvodů použit jakýkoli náznak podezření.

Své rozhodnutí odůvodnil tím, že jeho případ "vrhá negativní světlo na celou ODS". Doležal opouští funkci člena výkonné rady ODS.

Doležal byl prvním místopředsedou poslanců ODS a působil v rozpočtovém výboru. Byl členem pěti podvýborů. Jeho měsíční plat byl 92 800 korun. Odchodné je tak ve výši čtyř platů a dostane ho i v případě, že se věc vyřeší v jeho prospěch a on bude v červnu opět kandidovat.

Do voleb žádné pracovní angažmá nemá. Bez prostředků ale nezůstane. Od chvíle, kdy přestane být poslancem, začne brát odměnu za práci v konsolidační agentuře, což jako člen parlamentu podle zákona o střetu zájmů nesměl. V dozorčí radě ČKA bude do července, kdy mu skončí funkční období.

Na Doležalovo místo ve Sněmovně by měl již příští týden usednout padesátiletý místostarosta Horních Počernic Tomáš Kádner.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám