Hlavní obsah

Poslanci zrychleně změnili zákon o evidenci skutečných majitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve čtvrtek na mimořádné schůzi zrychleně, již v prvním čtení změnili zákon o evidenci skutečných majitelů. Úprava je potřeba, aby Česká republika mohla vyčerpat téměř 180 miliard z Národního fondu obnovy. Nyní musí předlohu posoudit Senát a prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Sněmovnou přijatá novela přestává rozlišovat skutečného majitele jako koncového příjemce peněz nebo člověka s koncovým vlivem. Výsledkem tedy bude to, že ten, kdo kontroluje společnost, je brán i za vlastníka. Novelizace, která má za cíl sjednotit český zákon s evropským právem, je podmínkou pro získání 179 miliard z Národního plánu obnovy.

Neodstoupím. Tu radost vám neudělám, vzkazuje Rakušan opozici

Domácí

Kvůli předloze se v minulosti střetli vládní Piráti a opoziční hnutí ANO. Tehdy poslanec Pirátů Jakub Michálek prohlásil, že ANO novelu obstruuje kvůli Andreji Babišovi a holdingu Agrofert, který má Babiš uložený ve svěřenských fondech. Opoziční hnutí to tehdy odmítlo.

Nyní ANO předlohu podpořilo. „Hnutí ANO nebude ohrožovat čerpání 180 miliard korun z Národního fondu obnovy,” řekla před hlasováním na plénu šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová.

Ze 153 přítomných poslanců novelu podpořilo 145, proti nebyl nikdo. Nyní předlohu dostane k posouzení Senát a následně k podpisu prezident Miloš Zeman. Změna by měla vyjít ve Sbírce zákonů do konce září, aby nebylo čerpání peněz ohroženo.

Na programu mimořádné schůze mají poslanci celkem 14 bodů, je tedy možné, že bude pokračovat i příští týden v úterý a ve středu. Poslanci by měli projednat úpravy služebního zákona, daňové změny či podporu nízkoemisních vozidel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám