Hlavní obsah

Poslanci vyprovodili Úsvit s omezením doplatku na bydlení

– Praha
Právo, ada, nig

Okamurův Úsvit neuspěl ve středu ve Sněmovně se svým návrhem na omezení doplatku na bydlení. Jeho poslanci žádali, aby byl tento doplatek zastropován podle cenové mapy nájemného a navíc by měl být poskytován jen tam, kde bydlení odpovídá technickým a hygienickým požadavkům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura s členy poslaneckého klubu Úsvitu přímé demokracie

Článek

Podle Davida Kádnera (Úsvit) by se tím mohlo zamezit zneužívání této dávky především v ubytovnách, kde jsou jejich klienti „zneužíváni lichváři, kteří parazitují na chudobě lidí“. Předložený návrh nazval „kvalitním podvozkem“ pro dopracování ve sněmovních výborech. To ale většina diskutujících poslanců včera odmítla.

Podle Jitky Chalánkové (TOP 09) by totiž přijetí této, podle ní špatně připravené novely, mohlo postavení lidí v ubytovnách ještě zhoršit. Připomněla, že i bývalá Rusnokova vláda upozorňovala na to, že lidé, který nyní stát příspěvkem pomáhá řešit jejich těžkou situaci, by byli vlastně potrestáni za to, že majitel či provozovatel ubytovny nezajistí kvalitní bydlení.

Současná vláda chce podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) do dvou měsíců připravit vlastní návrh řešení, který by se s letitým problém vyrovnal lépe. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) slíbila komplexní zákon o sociálním bydlení. Podle ní bude také nutné personálně posílit úřady práce, aby mohly provádět sociální šetření v rodinách příjemců dávek hmotné nouze.

Reklama

Výběr článků

Načítám