Hlavní obsah

Poslanci VV chtějí do čela Bártu, jeho manželka bude volit Johna

Právo, Jan Rovenský

Měl by ministr dopravy a šedá eminence Věcí veřejných (VV) Vít Bárta kandidovat na předsedu strany proti Radku Johnovi? Poslanci za VV jsou pro i kvůli tomu, aby se konečně vyčistily mocenské vztahy uvnitř VV. Ať už ale Bárta u véčkařů v přímé internetové volbě uspěje, nebo ne, přinejmenším post místopředsedy má jistý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Radek John (vlevo) s kolegou a ministrem dopravy Vítem Bártou (oba VV)

Článek

Bárta se opakovaně vyhybá dotazu, zda bude kandidovat na předsedu. Zopakoval, že si vše musí promyslet. Podle informací Práva jde však v podstatě o hotovou věc. Zdroje blízké ministrovi prozradily, že si Bárta nyní už jen promýšlí strategii, jakou osloví straníky i véčkaře.

V případě, že by v klání neuspěl, by však Bártovi oslabení ve straně nehrozilo. Napříč VV o něm poslanci hovoří jako o jedné z nejvýraznějších tváří strany a nejaktivnějším politikovi a John s ním počítá do týmu.

„Kdyby Vít Bárta nevyhrál, má rozhodně jisté místo místopředsedy, protože vede vyjednávání reforem, a ty jsou nejklíčovější,“ řekl Právu John. Bártovu kandidaturu by jako dýku do zad prý určitě nebral.

„Vyzval jsem všechny osobnosti, ať kandidují a přednesou svoji vizi, jak má strana fungovat za dva roky. Nedělám rozdíl mezi Karolínou Peake a Vítem Bártou. Ať vizí vznikne co nejvíce, protože pak z toho uděláme tu nejlepší generální vizi,“ dodal.

Klasnová: Dám hlas Johnovi

Favoritkou místopředsedkyně strany a Sněmovny Kateřiny Klasnové není její manžel Bárta, ale John.

„Jsem velmi pro to, aby do přímé volby šel i Vít Bárta, je jeden z nejaktivnějších členů VV a nejaktivnější ministr, který vyjednává i některé klíčové reformy. Nicméně svůj hlas dám Radku Johnovi, kterého považuji za faktického zakladatele VV coby celorepublikové parlamentní strany a který má moji podporu dlouhodobě. Svou případnou kandidaturu zvážím podle nominací,“ řekla Právu.

Formálně druhý muž strany, výkonný místopředseda Jaroslav Škárka by Bártu jako šéfa VV uvítal. „Myslím, že jeho kandidatura by byla dobrý nápad. Dovedu si ho představit jako dobrého předsedu,“ prohlásil.

Místopředsedkyně Peake se podle svých slov zatím nerozhodla, zda bude kandidovat, záleží na nominacích. „Myslím, že určitě patří mezi ty, kteří by kandidovat měli,“ řekla o Bártovi další místopředsedkyně Lenka Andrýsová.

Místopředseda poslaneckého klubu Viktor Paggio by nejraději viděl trojboj mezi „silnými osobnostmi“ Johnem, Peake a Bártou. „U Bárty média spekulují o jeho velkém vlivu ve VV. Věřím, že bude dobře, když bude s odkrytým hledím kandidovat a ukáže svou skutečnou oblíbenost mezi členy a příznivci,“ uvedl pro Právo.

Na příležitost vyjasnit vztahy uvnitř strany poukázal i rebel klubu VV Stanislav Huml. „Určitě by se o to měl Bárta pokusit. Napravil by se tím aspoň ten současný stav a bylo by to tak, jak to má být,“ řekl.

S tím souhlasí i Michal Babák. „Byl bych rád, aby zanikly fámy, kdo VV vede, a véčkaři určili, kdo stranu má vést.“

Reklama

Související články

Budu kandidovat na šéfa VV, potvrdil John

Předseda VV a ministr vnitra Radek John bude obhajovat post předsedy Věcí veřejných (VV). John to ve čtvrtek potvrdil Právu a den nato kandidaturu oficiálně...

Výběr článků

Načítám