Hlavní obsah

Poslanci v pátek odešli z práce dříve. Na projednání dětských dluhů nedošlo

Novinky, Dominika Jeřábková

Sněmovna se nakonec v pátek nezabývala možným zrušením dětských dluhů ani změnami pravidel oddlužení v úvodním kole. V sále nebylo odpoledne dostatek poslanců, aby mohli o schválení programu mimořádné schůze svolané z podnětu části opozice a ČSSD hlasovat. Po dopoledním jednání prořídly dle přítomných zejména lavice poslanců za hnutí ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová (na snímku z února) si stěžovala, že dětské dluhy nestojí poslancům za hodinu času v pátek odpoledne.

Článek

„Jsem zděšená z kolegů z hnutí ANO. Pokud nám začátek projednávání o zákazu dětských dluhů a pravidlech řízeného oddlužení nestojí v době těžké ekonomické koronavirové krize za hodinu času, tak nevím, pánové a dámy, co chceme ještě ukázat,“ rozčilovala se Kateřina Valachová (ČSSD).

Kromě sociálních demokratů hlasitě prosazovali projednání tisků v prvním čtení také zástupci KDU-ČSL, Pirátů a hnutí SPD.

Návrh na kratší oddlužení je nespravedlivý, zlobí se věřitelé

Ekonomika

„Mrzí mě, že se staly děti, které se často dostaly do problému jako slepý k houslím, rukojmím koaličních sporů hnutí ANO a ČSSD. Myslím, že je to špatná vizitka a vzkaz veřejnosti,“ řekl na plénu Marek Výborný (KDU-ČSL).

Odkazoval přitom na ranní hlasování o zrušení superhrubé mzdy. Poslanci dali nakonec přednost návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO), který chtěl zavedení sazeb daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent. Pro schválení balíčku v daném znění hlasovali vedle poslanců hnutí ANO také zástupci ODS, KSČM a SPD. Pohořel tak návrh předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka změnit sazby na 19 a 23 procent.

Hamáček pokládá snížení daní za nezodpovědnou sekeru, Piráti za šílenost

Domácí

Podle šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky však nemohly za nepřítomnost poslanců hnutí ANO spory uvnitř koalice. Odkazoval přitom na to, že shoda při schvalování bodu nepanovala ani mezi poslanci ODS a lidovci, kteří ještě spolu s TOP 09 nedávno oznámili vznik koalice do nadcházejících parlamentních voleb. A dodal, že tomu podle něj nebylo ani dnes jinak.

„Že je pátek odpoledne, neznamená, že nechám urážet (poslanecký) klub, jehož jsem předsedou. Nemyslím si, že by tu byl nějaký rozpor mezi našimi kluby. Zkrátka je pátek odpoledne a někteří měli v plánu asi něco jiného. Poslanců ODS tady také moc není. Takže si, prosím, nechme toho ukazování, kdo s kým má případný spor,“ prohlásil Chvojka.

ČSSD musí odejít z vlády, jinak bude pro smích, vyzývá její hejtman

Domácí

Výborný nakonec požádal, aby grémium Sněmovny zařadilo příslušné tisky na program některého z dalších jednání Poslanecké sněmovny. Jeho nejbližší schůze se uskuteční 1. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám