Hlavní obsah

Poslanci Úsvitu vzali řečniště útokem, snažili se blokovat energetický zákon

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Středeční jednání Poslanecké sněmovny uvázlo na mrtvém bodě. Poslanci hnutí Úsvit se totiž rozhodli zdržovat projednávání energetického zákona, a tak se jeden po druhém střídali u řečnického pultu a přednášeli dlouhé projevy. Zákon odpoledne prošel do závěrečného čtení, rozhodnout by se o něm mělo v dubnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci hnutí Úsvit. Zleva Karel Fiedler, Petr Adam, Jiří Štětina, Marek Černoch, Olga Havlová, David Kádner a Jana Hnyková.

Článek

K zákonu se nakonec sešlo asi 350 pozměňovacích návrhů, všechny je ještě posoudí hospodářský výbor. Mnohé z nich se překrývají.

Novela mimo jiné stanoví, že poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu tvrdí, že odběratelé nebudou platit více než dosud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obstrukce Úsvitu

Poslanci Úsvitu - nejmenšího sněmovního uskupení - už v úterý avizovali, že mají připraveno „opravdu velké množství proslovů“, které mají upozornit na dopady zákona. [celá zpráva]

Ve středu ráno, kdy se Sněmovna k projednávání zákona dostala, vzal čtrnáctičlenný poslanecký klub Úsvitu řečniště útokem, když se poslanci jeden po druhém střídali u pultíku se sáhodlouhými projevy.

Hamáček vyzval k věcnosti

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který schůzi řídil, dokonce poslancům pohrozil napomenutím, aby hovořili k věci. Vadilo mu, když David Kádner při svém projevu sklouzl k hornímu zákonu. Hamáček je přesvědčený, že mu jednací řád umožňoval, aby Kádnera „umravnil“ a přikázal mu hovořit k věci.

„Snažím se být tolerantní, ale opravdu si myslím, že bychom měli mít na paměti, co je v jednacím řádu,“ prohlásil. Zkritizoval také projev poslance Augustina Karla Anderleho Sylora, který u mikrofonu informoval o navržení šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové na Cenu Františka Kriegla (uděluje se za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva). „Protože se nebála odkrýt solární tunel,“ vysvětlil.

Za poslance Úsvitu se postavila Jana Černochová z ODS, která poprosila Hamáčka, aby byl tolerantnější. „Myslím si, že jsme vždycky byli v tomto shovívaví, ať už jsme byli v pozici, nebo jsme v opozici,“ uvedla.

Šéf Úsvitu Tomio Okamura si pak v reakci na debatu o řečnění a napomínání vzal dvacetiminutovou pauzu na poradu klubu.

Urban: Zdražování je poplašná zpráva

Počínání Úsvitu zkritizoval zpravodaj zákona Milan Urban (ČSSD). Zdražování cen je podle něj poplašná zpráva, návrh má přitom i podporu tripartity, připomněl.

Diskusi ve Sněmovně označil Urban za boj mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ERÚ, který je resortu podřízen. Podle Urbana je nehorázné, co se Úsvit snaží „zahalit do vznosných slov o určité nezávislosti (ERÚ)“.

Projevy poslanců Úsvitu podle něj zřejmě připravoval samotný ERÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám