Hlavní obsah

Poslanci Úsvitu bouří proti islámu, ale hrnou se na cesty do muslimských zemí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Vedení Sněmovny bylo nuceno nedávno řešit delikátní problém: jak naložit s účastí poslanců hnutí Úsvit-Národní koalice při oficiálních zahraničních cestách zejména do muslimských států. Hnutí se totiž před dvěma týdny oficiálně spojilo s radikálními protiislamisty a přidalo si je i do nového názvu strany. Ten zní Úsvit s Blokem proti islámu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci hnutí Úsvit na tiskové konferenci

Článek

Představa, že na jmenovkách poslanců se při jednáních se zahraničními partnery objeví spojení s Konvičkovým uskupením, se stala pro některé politiky noční můrou. Úsvit je ale se svými osmi členy regulérní parlamentní stranou se všemi právy jako ostatní. Název poslaneckého klubu nezměnil, ten stále zní Úsvit-Národní koalice.

Jeho poslanci tak podle informací Práva dostali neoficiální varování, že pokud po názvu hnutí doplní právě i název poslaneckého klubu o Blok proti islámu, může to pro ně znamenat stopku v cestování za peníze Sněmovny.

Černoch: Jsme jen proti radikalismu

Už v příštích týdnech mají přitom na oficiální návštěvu vyjet dvě parlamentní delegace. A to do Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu, Turkmenistánu a do Kuvajtu, Indonésie a Malajsie. Tedy do muslimských zemí.

Cílem cest, kterých se účastní také skupina podnikatelů, je zejména rozvíjení ekonomické diplomacie. Poslanci se mají setkat s nejvyššími představiteli těchto zemí. V delegaci jsou i poslanci Úsvitu. V prvním případě předseda sněmovního výboru pro obranu David Kádner, v druhém šéf klubu Marek Černoch.

Členové klubu si komplikace nepřipouštějí. „Náš klub se přejmenovávat nebude, ani jsme s tím nepočítali. Přejmenovali jsme kvůli dlouhodobé spolupráci jen název strany, takže pokud jde o zahraniční cesty, problém v tom nevidíme,“ řekl Právu Černoch.

Nedokážu si představit, že by součástí oficiální delegace Sněmovny byl zástupce klubu, který má ve svém názvu popírání jednoho ze světových náboženství,
předseda Sněmovny Jan Hamáček

Podle něj se hnutí vymezuje proti radikálnímu islámu, islamizaci Evropy a České republiky a proti formám, které jsou v rozporu s českým právním řádem.

„Není to nic proti náboženství, ale protestujeme proti tomu, že bychom si doma měli zvykat na mladistvé nevěsty či mnohoženství, což je v rozporu s naším právem,“ řekl.

Zatímco Černoch tvrdí, že jejich hnutí není zaměřeno proti islámu jako takovému, ale proti jeho radikálním formám, Blok proti islámu, s nímž se Úsvit spojil, veřejně používá logo „odporu proti islámu“ znázorňující přeškrtnutou mešitu. Na webu také popisuje, co mu na islámu vadí. A šéf bloku Konvička je stíhán kvůli svým dřívějším výrokům na adresu muslimů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch

Poslanci Úsvitu nepřipouštějí, že jejich účast může ohrozit výsledky cest, kde má jít o prohloubení ekonomické spolupráce. „Věřím, že i diplomaté chápou, že se vymezujeme proti radikalismu a zvěrstvům Islámského státu,“ uvedl Černoch.

Mlčeti zlato

Předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) situaci ale tak idylicky nevidí. „Nedokážu si představit, že by součástí oficiální delegace Sněmovny byl zástupce klubu, který má ve svém názvu popírání jednoho ze světových náboženství,“ řekl Právu.

V takovém případě by podle něj asi nebylo možné, aby se účastnili oficiálních cest. „Ve svém důsledku, zejména v některých destinacích, by to znamenalo zhatění ekonomických zájmů ČR,“ uvedl šéf komory. A dodal: „Protože delegace často doprovázejí podnikatelé, jakýkoli konflikt s přijímací stranou by mohl být velmi problematický.“

Ať nikam nejedou, nebo mlčí

Hamáček na dotaz, zda stačí, že klub Úsvitu svůj název nedoplní o konvičkovce, odpověděl: „Obecně platí, že koketérii parlamentní strany s uskupením, které pokládám za xenofobní, považuji za velký problém. Možná je to i otázka pro ministerstvo vnitra.“

Někteří politici oslovení Právem pod podmínkou anonymity přiznávají, že lepší by bylo, pokud by se jejich kolegové z Úsvitu dobrovolně daných cest vzdali. Možná je pro ně ale prý touha po cestování silnější než ideologické zásady. Jiní tvrdí, že když na své účasti trvají, měli by při jednáních spíš mlčet.

„Pokud jede oficiální parlamentní delegace do zahraničí, měla by hájit zájmy ČR, a nikoli své partikulární,“ omezil se na strohé konstatování šéf klubu KSČM Pavel Kováčik.

Ve dvou větách ostře zkritizoval Úsvit bývalý člen jeho klubu a někdejší diplomat v islámských zemích Milan Šarapatka.

„Před několika dny došlo ke spojení hnutí Úsvit s Blokem proti islámu a vzhledem k tomu, že se v tomto případě jedná o nejextrémnější a nejxenofobnější formaci v ČR, chtěl bych se zeptat, jaká je situace s registrací a zda to není důvod k zahájení řízení o zrušení registrace,“ obrátil se při interpelacích na nepřítomného šéfa vnitra Milana Chovance.

Související témata:

Foto: www.usvitnarodnikoalice.cz

Úsvit - Národní koalice

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

David Kádner

Foto: Úsvit

Marek Černoch

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Jan Hamáček

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Pavel Kováčik

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Podle seznamu stran a hnutí vedeného vnitrem registrace nový název ještě nebyl zaregistrován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám