Hlavní obsah

Poslanci se šikují proti multikulturalismu

Právo, Karolina Brožová

Poslanec hnutí ANO Zdeněk Soukup zakládá ve Sněmovně platformu proti multikulturalismu. Ta má za cíl informovat zákonodárce o vývoji v migraci. Na nezájem si zatím nemůže stěžovat, zájem o ni má prý asi každý pátý poslanec napříč politickým spektrem.

Foto: Petr Horník, Právo

Snímek z květnového diskuzního fóra Máme se bát islámu?. Zleva Jaroslav Šebek, Helena Válková, Muneeb Hassan Alrawi, Benjamin Kuras, Zdeněk Soukup, Klára Samková.

Článek

„Kdo se ztotožní s naším desaterem, tak se může stát členem, když mu to strach dovolí. Protože se na to koukají s nedůvěrou některé stranické sekretariáty,“ řekl Právu Soukup.

„Odvážných“ se podle něj zatím našlo kolem čtyřiceti z ANO, KSČM a ČSSD. Poslanci z ODS a lidovci prý zatím váhají.

„Smysl je edukativní. Zveme různé odborníky, kteří mají zkušenosti s pronikáním cizích kultur do evropského prostředí, například pana Kurase, Fištejna, lidi z akademické půdy. Jde o to, abychom si uhájili svou kulturu. Poskytneme prostředí pro kultury jiné, ale ty se musí podřídit našim zákonům a zvyklostem,“ vysvětlil Soukup.

Podle desatera členové platformy považují za určující kulturu ve střední Evropě tu, která vychází z řecké filozofie, římského práva, judaisticko-křesťanských tradic a myšlenek humanismu. Vyznávání jiných náboženství je podle nich věcí soukromou a nesmí se dostat do konfliktu s evropským právním pořádkem a zvyklostmi.

Kvóty zcela neodmítají

Platforma také „definitivně odmítá koncept multikulturalismu“ a trvalé přerozdělovací kvóty pro přijímání migrantů. Ty však zcela neodmítá: válečné uprchlíky chce přijímat v případě, že jim nelze pomoci v regionu jejich původu.

„Platforma si bere rovněž jako hlavní úkol pravdivě a pružně informovat zákonodárce i veřejnost o vývoji migrace a o latentní islamizaci. Dále chceme formou seminářů, kulatých stolů a besed šířit odborná stanoviska a postoje k danému problému i mimo parlamentní půdu, například i v regionech,“ píše se v preambuli.

Úsvitu to nestačí

Platforma není otevřená pouze zákonodárcům. Vstoupit do ní mohou i odborníci, významné osobnosti či sympatizující veřejnost.

Soukupově snažení fandí i někteří poslanci z jiných stran. „Má to hlavu a patu, to, co udělal, je smysluplné. Zda v platformě zůstanu, či ne, se teprve rozhodnu. Chci, aby to mělo smysl, aby to nebylo plácání a ztráta času,“ řekl Právu Stanislav Huml (ČSSD).

Činnost platformy chce sledovat i šéf poslaneckého klubu Úsvit Marek Černoch, nicméně jejím členem není. „Vítám to, ale aby se něco změnilo, tak to se musí přijmout příslušné zákony,“ řekl Právu.

Pro Svobodu a přímou demokracii nemá platforma žádný přínos, řekl Právu šéf hnutí Tomio Okamura. „My žádné platformy nepotřebujeme, protože my to máme v programu strany,“ sdělil.

„Bylo mi Soukupem řečeno, že platforma chce jen vyvinout tlak na některé strany, které prosazují multikulturalismus. V tom pro nás není žádný přínos. Nebudeme dělat stafáž pro vnitrostranické boje,“ dodal.

V poslední době je to už druhý krok, kterým se lidé z ANO přihlásili k obavám z islamizace společnosti. V úterý šéf ANO Andrej Babiš prohlásil, že je proti přijímání jakýchkoliv uprchlíků do Česka, neboť nevěří v jejich integraci. [celá zpráva]

Soukup v květnu uspořádal ve Sněmovně seminář s názvem Máme se bát islámu?, na němž advokátka Klára Samková přirovnala islám k nacismu. Její slova urazila tureckého velvyslance, který na protest proti nim odešel. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám