Hlavní obsah

Poslanci se sešli po sněmovních prázdninách, o EET zatím nerozhodli

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Poslanci se v úterý sešli poprvé po sněmovních prázdninách. Na stole měli hned 13 návrhů, které jim vrátil Senát. Rozhodnout původně měli například o novele o elektronické evidenci tržeb (EET) či o růstu důchodů. Nakonec se k hlasování o EET na úterní schůzi nedostali.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

Novela zákona o EET počítá s rozšířením evidence například na řemeslníky, lékaře či advokáty. Senátoři navrhli novelu zamítnout. Vláda má ale ve Sněmovně dost hlasů na to, aby horní komoru přehlasovala. K přehlasování senátního veta je potřeba 101 poslanců.

Rozšíření EET i na drobné podnikatele kritizuje pravicová opozice. „Vede to k zavírání obchodů a restaurací na venkově a stát pak vypisuje dotační tituly, aby byly tyto podniky zachovány,“ upozornila poslankyně STAN Věra Kovářová.

„Budeme hlasovat pro zrušení. Až bude ODS u vlády, tak tento šikanózní nástroj zrušíme. Každý poslanec, který mluví o podpoře živnostníků, tak nemůže pro tento návrh zákona zvednout ruku,“ prohlásila 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

O EET se v úterý nakonec nehlasoval, ANO a ČSSD neměly dostatek přítomných poslanců. Proto si těsně před koncem úterního jednání obě strany vzaly přestávku a hlasování tak posunuly do dalšího jednacího dne.

Sněmovna by měla řešit také zvýšení důchodů. Vláda chce důchodcům příští rok přidat 900 korun. Senát navrhuje, aby penzisté, kteří jsou v důchodu 25 let a víc, brali ještě dalších tisíc korun navíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám