Hlavní obsah

Poslanci schválili navýšení schodku rozpočtu na 300 miliard

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci schválili navýšení schodku státního rozpočtu pro rok 2020 z 200 na 300 miliard. Schodek zvýšili už podruhé během necelého měsíce.

Foto: Alena Schilllerová, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Na konci března Sněmovna kvůli epidemii schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun z původně plánovaných 40 miliard korun před pandemií. Podle ekonomů není ale vyloučeno, že schodek může být letos ještě vyšší.

Navýšení schodku rozpočtu kritizovala především opozice. Vláda podle ní nešetřila v době, kdy měla, rozhazovala a nyní si žádá o zvýšení. Nicméně většina z nich chápe, že s řadou výdaju, které nyní stát v souvislosti s koronavirem má, nemohla vláda předem počítat.

Stát se může zadlužit, Sněmovna těsně přehlasovala Senát

Domácí

Je podle nich ale také důležité, kam konkrétně peníze půjdou. Požadují, aby šly především na podporu zaměstnanců, podnikatelů a firem.

Schillerová jim vzkázala, že i kdyby udělala úspory třeba v oblasti platů státních zaměstnanců nebo ve zvýšené byrokracii, jak opozice často požaduje, tak desítky miliard nenajde a peníze navíc potřebuje.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, přes 192 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám