Hlavní obsah

Mimořádná schůze Sněmovny skončila fiaskem. Nebylo dost poslanců

Praha

Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z podnětu zástupců opozičních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN zejména k epidemii covidu-19 byla ve čtvrtek odpoledne kvůli nízkému počtu poslanců přihlášených k hlasovacímu zařízení přerušena. Dolní komora tak nedokončila ani debatu o prvním bodu programu, který se týkal zřízení vyšetřovací komise k řešení koronavirové krize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Bartošek (KDU-ČSL)

Článek

Odpoledne se totiž svými hlasovacími kartami nepřihlásil dostatečný počet zákonodárců. K tomu, aby byla Sněmovna schopna usnášení, by se muselo přihlásit alespoň 67 poslanců.

Po poledním jednání se k tomu poslanci pouze přiblížili, a tak nakonec místopředseda dolní komory Tomáš Hanzel (ČSSD) schůzi přerušil.

Volný řečnil ve Sněmovně téměř dvě hodiny

Domácí

„Byl dostatečně dlouhý časový prostor, abychom naplnili kvórum, které naplněno není. Přerušuji jednání této schůze,” uvedl.

Mimořádnou schůzi může svolat pouze 40 poslanců, k tomu, aby mohla Sněmovna hlasovat, je jich ale potřeba právě alespoň šedesát sedm.

Lídři Spolu jeli na předvolební návštěvu

Opoziční koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Piráti a STAN pak mají dohromady 68 zástupců v Poslanecké sněmovně, nicméně ani jejich poslanci se nedostavili v dostatečném počtu.

Například lídři koalice Spolu odjeli na předvolební návštěvu do Plzeňského kraje. Na Twitteru o tom informovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Dnes jsme SPOLU s Petrem Fialou (ODS) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) v Plzeňském kraji,“ uvedla.

„Každý má jiné priority, někdo zahajuje kampaň v Plzni, někdo je tady,” rýpl si do nich šéf KSČM Vojtěch Filip.

Sněmovna odmítla zvýšení biopaliv v benzinu. Nahrálo by to Babišovi, tvrdí opozice

Domácí

Také vládní lavice a lavice vládních poslanců ale zely prázdnotou. „Když se hlasují vládní návrhy, tak je tu opozice i koalice. Je jedno, kdo schůzi svolává. Jednání je navíc znemožněno i z toho důvodu, protože žádný z ministrů není v sále,” prohlásil lidovec Jan Bartošek. Většinu času byl nicméně přítomný alespoň šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Opozice zkritizovala také to, že v sále bylo ve skutečnosti více poslanců, než se jich přihlásilo. „Jsem přesvědčen, že nás tu je více než šedesát sedm. Vyzývám proto kolegy, aby se přihlásili,” uvedl Pirát Vojtěch Pikal.

Předseda lidoveckého klubu Bartošek jich, jak uvedl, napočítal sedmdesát. Šéf pirátské frakce Jakub Michálek vypočítal, že z frakcí ANO, ČSSD a KSČM bylo přihlášeno 13 poslanců, reálně jich ale podle něho bylo v sále dvacet tři.

Filip v reakci poukazoval na to, že poslanci mají právo nehlasovat.

ČSSD proti ANO. Poslanci zpřísnili pravidla pro vyplácení dávek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám