Hlavní obsah

Sněmovna odmítla zvýšení biopaliv v benzinu. Nahrálo by to Babišovi, tvrdí opozice

Praha

Poslanci ve Sněmovně ve středu smetli návrh na zvýšení podílu biopaliv v benzinu, konkrétně z nynějších 4,1 procenta na 8,8 procenta. Nepodpořili to ani sociální demokraté či komunisté. Změna vadila i opozici. Podle ní zákon nahrával premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a doplatili by na to lidé navýšením ceny benzinu.

Foto: psp.cz

Andrej Babiš

Článek

Navýšení podílu biopaliv navrhl sněmovní hospodářský výbor jako součást novely zákona o podporovaných zdrojích energie. Ta upravuje hlavně výši podpory pro obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární elektrárny či fotovoltaiky.

„Jedná se o zcela zásadní zákon,” uvedl k tomu ve středu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Díky pozměňovacímu návrhu měl ale zákon upravovat právě i podíl biopaliv v benzinu, zvyšoval ho o více než polovinu.

Jacques pomáhá Sommerové

Domácí

Pro návrh však hlasovali pouze poslanci vládního hnutí ANO, šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a poslankyně LES Olga Sommerová, která před časem nahradila ve Sněmovně Dominika Feriho. Ta však následně uvedla, že to považuje za chybu v záznamu, a hlasovala proti.

Nahrávka Babišovi

Schvalování navíc provázela vypjatá debata, která se točila kolem možného střetu zájmů premiéra Babiše. Opozice poukazovala na to, že by návrh nahrával především Agrofertu z Babišova svěřenského fondu. Holding je jedním z největších výrobců biopaliv.

„Prostě druhý největší výrobce biopaliv v České republice skrze svého poslance navrhuje, aby se zvedlo povinné přimíchávání biopaliv první generace do motorové nafty,” poznamenal na plénu Pirát Mikuláš Ferjenčík.

„A zaplatí to lidi tím, že stoupne cena benzinu o jednu nebo dvě koruny,” doplnil.

Sněmovna rozhodne, zda zakáže kojenecké ústavy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám