Hlavní obsah

Poslanci proškrtali seznam návrhů na vyznamenání

Poslanci ve čtvrtek rozhodovali o předběžné podobě seznamu, který Sněmovna pošle prezidentovi Miloši Zemanovi k návrhům na státní vyznamenání. Navržen nebude bývalý slovenský prezident Andrej Kiska ani youtuber Karel Kovář známější pod přezdívkou Kovy. Ze seznamu, který původně čítal 48 jmen, vypadli i další lidé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu

Článek

Sněmovními nominanty na státní vyznamenání se nestali ani někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý či bývalý generální tajemník Severoatlantické aliance George Robertson.

Sněmovna nenavrhla prezidentovi ani zakladatele serveru Manipulátoři.cz Petra Nutila, právníka a muzikálového producenta Oldřicha Lichtenberga i některé další původně zvažované lidi. Patří k nim i zakladatel a ředitel obecně prospěšné společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa a bývalý senátor Josef Kalbáč.

Rozhodnutí je na prezidentovi

Poslanec ANO Jiří Mašek, který byl navrhován jako zdravotnický záchranář, nominaci na státní vyznamenání sám odmítl. Rovněž jeho proto Sněmovna z předběžného seznamu kandidátů vyřadila.

Šanci na vyznamenání má naopak například režisér Vojtěch Jasný či bývalý náčelník generálního štábu armády a expředseda vojenského výboru NATO Petr Pavel, stejně tak řada válečných veteránů, kteří mají být oceněni in memoriam, či vědců.

Prezident návrhům Sněmovny, ale také Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Loni dolní komora navrhla 28 osobností, Zeman vyhověl 11 sněmovním návrhům. Mezi vyznamenané patřili velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý, lékař Rajko Doleček, fotbalový brankář Petr Čech nebo snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám