Hlavní obsah

Poslanci podpořili kontroverzní neziskové nemocnice

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh zákona o neziskových nemocnicích, který podporuje ministerstvo zdravotnictví pod vedením Davida Ratha (za ČSSD), poslanci po velkých hádkách ve středu schválili. Prim v debatě, která předcházela hlasování zákonodárců, hráli Rath a jeho nesmiřitelní odpůrci z ODS.

Článek

Pro kontroverzní normu byli poslanci ČSSD a KSČM, ruku pro něj zvedlo 98 ze 169 přítomných novelu schválili. Podobně tomu bylo i minulých etapách projednávání zákona. Zásadně proti byla ODS, své výhrady netajili ani lidovci.

ODS tvrdí, že jde o zákon, který nemocnice de facto zestátní. Asi 140 nemocnic (jejich seznam najdete zde) chce zákon zařadit do tzv páteřní sítě, budou mít nárok na smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Ostatní zařízení by mohla o peníze ze zdravotního pojištění přijít a lidé by si za péči v nich museli platit. Odpůrci zákona tvrdí, že to povede k likvidaci zbytku nemocnic.

O výrocích poslanců při diskusi o zákonu o neziskových nemocnicích si více přečtete zde.

Ostrá debata ve Sněmovně

"Zákon, pro který se někteří chystáte hlasovat, našim nemocnicím neumožní ani proměnu v samosprávné veřejné instituce evropského typu, ani z nich neudělá neziskové nemocnice na americký způsob, ale pouze obnoví státní zdravotnictví," sdělil poslancům Petr Tluchoř (ODS).

Podle Tluchoře chce Rath centralizovat zdravotnictví do svých rukou. "Jediným, a tvrdím, že zamýšleným efektem, je přesun veškerých rozhodovacích pravomocí o tomto ohromném balíku peněz do rukou Davida Ratha a jeho figurek," dodal Tluchoř.

Ještě více zdůraznil klíčovost projednávaného zákona místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS). "Bez přehánění mohu prohlásit tento zákon za jeden z nejvýznamnějších, pokud jde o rozsah zásahu do vlastnických práv, který projednáváme po listopadu 1989," zmínil v úvodu svého projevu Langer.

"Tento návrh je protiústavní, tento návrh nezlepší zdravotní péči a tento návrh povede k ohrožení pacientů a zdravotníků. Tento návrh zákona nerespektuje soukromé vlastnictví, tento návrh zákona zasahuje do výkonu samosprávných funkcí krajů," vyostřil své výroky Langer. Podle něj schválení zákona může vést k likvidaci až 80 nemocnic.

Podle ODS se nemocnice, které se nedostanou na seznam neziskových zdravotnických zařízení, stanou přebytečnými a bude jim hrozit zánik. Rath to však popírá s tím, že lze nemocnice na seznam dopsat během dvou let.

Proti zákonu jsou i hejtmani z ODS, kteří se obávají zhoršení zdravotní péče, pokud bude zákon přijat. Rath naopak tvrdil, že hejtmani jsou odpovědní za transformaci některých nemocnic na akciové společnosti.

Rath si také nebral servítky

Ministr Rath poslancům řekl, že už jej unavuje poněkolikáté diskutovat o tomtéž. Podle něj je základní rozpor v tom, že "kolegové z ODS se nemohou smířit, že my nevnímáme nemocnice jako výnosný podnik pro vydělávání peněz". "Nemocnice nejsou obyčejnou bankou," řekl poslancům ODS Rath.  

Ministr tvrdil, že až 80 procent zaměstnanců nemocnic souhlasí se zřízením neziskových nemocnic. Podle Ratha to jsou zejména zaměstnanci ve zprivatizovaných nemocnicích.

Rath si vzal na mušku místopředsedu Sněmovny Langera. "Je fascinující, že člověk s tak špatnou pověstí jako pan Langer se naváží do druhých," popíchnul Langera Rath. "Chováte se jako nevycválaný malý puberťák," odpověděl mu Langer.

Anketa

Myslíte si, že nový zákon může zlepšit zdravotní péči?
ano
37,4 %
ne
62,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4327 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Spor o nemocnice stále rozděluje ČSSD a ODS

Spor o nemocnice, přesněji to, zda mají mít charakter neziskových organizací nebo ne, stále rozděluje dvě hlavní politické strany: ČSSD a ODS. Potvrdilo...

Paroubek se důrazně postavil za Ratha

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) podpořil snahu ministra zdravotnictví Davida Ratha (za ČSSD) o schválení zákona o neziskových organizacích. Sněmovnou již delší...

Výběr článků

Načítám