Hlavní obsah

Poslanci ODS by Nečase policii nevydali

– Praha

Poslanci ODS by ve Sněmovně nepodpořili případnou žádost policie o vydání bývalého předsedy strany a premiéra Petra Nečase v souvislosti s kauzou údajného uplácení tří bývalých poslanců této strany. Na tiskové konferenci po společném jednání poslanců, senátorů a europoslanců ODS to v úterý řekl šéf stranického poslaneckého klubu Marek Benda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas kvůli kauze v pondělí rezignoval na post premiéra a šéfa ODS.

Článek

"Jestli byla celá policejní akce, která proběhla, jen vyjádřením jiného právního názoru na to, co je a co není korupce, tak my říkáme celou dobu: toto není korupční jednání," prohlásil Benda.

Z textu policejního obvinění Nečasovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové a čtyř dalších osob vyplývá, že Nečas podle policie slíbil trojici bývalých poslanců své strany úplatek a zajistil také jeho poskytnutí. Nagyová a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček jej k tomu údajně naváděli. [celá zpráva]

Rebelové měli získat lukrativní posty

Trojice poslanců ODSPetr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr – složila mandáty loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček, jehož přijetí svým odchodem umožnila. Nyní je podezřelá z toho, že tak učinila za slib dalších výhod a porušila tím zákon.

V případě Šnajdra šlo podle policie o zvolení do funkce předsedy dozorčí rady společnosti Čepro, v případě Fuksy o zvolení do představenstva Českého aeroholdingu. U Tluchoře byl prý úplatek poskytnut "ve formě zvolení jím požadované osoby – Libora Antoše – členem dozorčí rady společnosti České dráhy".

Podle Bendy i pokud někdo dostal určitou funkci, tak plat z té funkce nedostává automaticky, ale za práci, kterou v ní odvádí. "Toto není korupční chování," míní Benda.

Právní názor policie je podle něj absurdní. "To bychom museli zrušit politiku jako takovou, nebo ať je za posledních 20 let rozdáno těchto oznámení stovky, možná stovky tisíc, když započítám obce i kraje," podotkl Benda.

Podle Kuby jde o legitimní dělení moci

Nynější faktický šéf ODS a ministr průmyslu v demisi Martin Kuba souhlasil a poukázal na nedávné stanovisko výkonné rady ODS. "My máme pohled na dělení pozic ve veřejné sféře ten, že ho považujeme za legitimní součást politického rozdělení moci," řekl Kuba. Míní, že práce v dotčených funkcích není finančním benefitem. "V těchto případech byl i ten finanční benefit mnohdy mnohem nižší, než byl v té práci poslance," poznamenal.

Nečase, který spolu s některými dalšími vrcholnými politiky trvá na tom, že nešlo o korupci, ale o běžný politický obchod, zatím policie neobvinila, ani nevyslechla. Nevyloučila však, že tak učiní.

Reklama

Výběr článků

Načítám