Hlavní obsah

Obvinění Nečase je zřejmě jen otázkou času

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Odstupující premiér Petr Nečas (ODS) se kvůli údajnému korumpování rebelujících poslanců trestnímu stíhání podle všeho nevyhne. Vyplývá to z textu obvinění jeho pravé ruky Jany Nagyové, které opakovaně konstatuje naplnění podstaty trestného činu i v případě šéfa kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) krátce poté, co prezidentovi předal demisi.

Článek

Státní zástupce v usnesení, které má Právo k dispozici, u premiéra podobně jako u Nagyové mluví o zneužití pravomoci úřední osoby a o uplácení.

Nečas se toho měl dopustit, když poslancům Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi jednak slíbil úplatek ve formě lukrativních postů a také když následně využil svého postavení předsedy vlády, aby jim byl tento úplatek výměnou za vzdání se mandátu skutečně poskytnut.

Detektivové jsou přitom přesvědčeni, že ho k tomu navedla právě Nagyová, a to společně s dalším obviněným – bývalým náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem.

„Pokud jde o naplnění znaků skutkové podstaty trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, je nepochybné, že předseda vlády ČR a poslanec Petr Nečas a dále v době spáchání trestného činu poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa jednali jako úřední osoby,“ konstatuje v dokumentu žalobce Rostislav Bajger.

Pokud by jednání Nečase úřady „ohodnotily“ stejně jako v případě Nagyové, hrozilo by mu přitom až šest let vězení.

„Zatím nikoli“

Zda skutečně v nejbližší době policie požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání Nečase k trestnímu stíhání, nechtěl v pondělí olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan předjímat.

„Nebudeme podávat žádné informace o tom, co děláme či budeme dělat,“ řekl  Právu. Na dotaz, zda už žádost o zbavení imunity poslali do Sněmovny, odpověděl krátce: „Zatím nikoli.“ Důvodem může být obava, že Poslanecká sněmovna Nečase ke stíhání nevydá, což by policii jeho případ zmařilo. Jak ODS, tak TOP 09 totiž případ tří exposlanců ODS obviněných z korupce považuje jen za politický handl, nikoli za trestný čin.

Policie se podobně jako v případě všech již obviněných lidí v rozsáhlé kauze opírá především o „napíchnuté“ telefony Nagyové a Bočka, kteří s premiérem možnosti protislužeb rebelujícím poslancům opakovaně řešili.

V jednom z hovorů například Nečas podle textu obvinění Bočkovi sděluje, že „ty varianty jsou průchodné a že má ještě nějaké nápady ohledně těch možností, které by byly a jsou realizovatelné jak u toho Ivana, tak u toho Petra“.

Reklama

Výběr článků

Načítám