Hlavní obsah

Poslanci odklepli snížení platby za státní pojištěnce o 14 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve středu schválili ve třetím čtení snížení plateb do zdravotnictví za pojištěnce státu o 14 miliard korun. Schvalování provázely neúspěšné snahy opozice o prodloužení jednání. Návrh nyní poputuje k posouzení senátorům.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Článek

Schválení prosadila koaliční většina 69 z 127 přítomných poslanců. Proti byli zástupci hnutí ANO a SPD.

„Zákon jsme velmi podrobně debatovali v prvním i druhém čtení,“ řekl ve středu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Navzdory výzvám opozice návrh již více nekomentoval.

Podle šéfa poslanců ODS Marka Bendy opozice třetí čtení dlouhodobě zneužívá. „Ve třetím čtení se mají projít pouze pozměňovací návrhy, navrhnout technické úpravy. Opozice si tady samozřejmě může mluvit, jak dlouho chce, ale nemůže počítat s tím, že na ni ministři budou znovu reagovat,“ uvedl u řečnického pultíku.

„Děkuji za poučení od předsedy klubu ODS Marka Bendy. Vážím si jeho odborného názoru vždy,“ glosovala to šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

Sněmovna schválila úsporný energetický tarif

Ekonomika

Vládní předloha předpokládá, že po lednovém zvýšení se mají platby státu do zdravotnictví od poloviny roku snížit tak, aby stát za celý letošek odvedl do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni.

Od roku 2024 má být zároveň zavedena automatická valorizace zdravotních plateb státu. Má vycházet z měsíční částky 1900 korun na pojištěnce, kterou by měl stát hradit příští rok.

Pastuchová: Rozvrat financování zdravotnictví

Schvalování snížení zdravotních plateb státu již začátkem měsíce zablokovaly opoziční hnutí ANO a SPD přestávkami pro své kluby. Jejich zástupci se kvůli škrtům obávají možného snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče. Vládní představitelé takové dopady odmítají.

„V honbě za vaší rozpočtovou odpovědností chcete rozvrátit i financování zdravotnictví,” tepala kabinet dříve poslankyně ANO Jana Pastuchová.

ANO a SPD poradami uťaly páteční jednání Sněmovny

Domácí

Stanjura se proti opoziční kritice tehdy ohradil. Letošní výše plateb vycházela podle něho z pesimistických prognóz, které se nepotvrdily. Systém veřejného zdravotního pojištění je podle ministra zatím v přebytku šest miliard korun. Na konci května bylo na účtech zdravotních pojišťoven podle něho více než 58 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám