Hlavní obsah

Poslanci odklepli kvóty na české potraviny

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve středu schválili vládní novelu zákona o potravinách ve třetím čtení. Podle návrhu má být už od příštího roku ve větších supermarketech 55 procent potravin z Česka. Ačkoli získal návrh v dolní komoře většinu, ostře se proti návrhu vymezovali zejména Piráti.

Foto: Novinky

Supermarkety reagují na omezení počtu zákazníků v obchodě

Článek

„Diktovat obchodníkovi, kolik čeho má prodat, je absurdní,“ rozčiloval se v plénu Radek Holomčík (Piráti).

Doplnil, že prodejci budou možná nuceni stáhnout z prodeje určité potraviny, aby dodrželi příslušné kvóty. „V extrémním případě třeba nebudou prodávat ani kuchyňskou sůl,“ podotkl.

V rozporu s pravidly EU

Zároveň se Holomčík pozastavoval nad možným rozporem s unijním právem. Podle článku 34 smlouvy o fungování EU je totiž množstevní omezení dovozu zakázáno. Z toho důvodu se podle něj předkladatelé nyní rozhodli možný problém řešit záměnou „české potraviny“ za „potravinu z krátkého dodavatelského řetězce“.

Potravinová soběstačnost? Drahý a nebezpečný nápad, tvrdí institut

Ekonomika

„Jestli tímto někomu chceme namluvit, že to není porušení volného trhu, tak si nedovedu představit, jak intelektuálně omezený by ten člověk musel být,“ tepal návrh Holomčík.

Původní návrh zavádějící do novely povinný podíl českých potravin v obchodech předložila skupina dvou desítek poslanců z klubů ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM a SPD.

Podle schválené úpravy poslance Radima Fialy (SPD) by na pultech mělo být od příštího roku nejméně 55 procent potravin z Česka. Následně by se měl tento podíl zvyšovat o tři procentní body ročně až do roku 2028, kdy by činil minimálně 73 procent.

Sněmovní výbor podpořil omezení prodeje zahraničních potravin

Ekonomika

Součástí návrhu je také seznam potravin, kterých by se měly kvóty týkat. Jde o produkty, které se dají v ČR pěstovat. V mnoha případech ale v nich není ČR soběstačná, jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.

Výjimku dostanou pouze maloobchodní provozovny s plochou do 400 metrů čtverečních nebo specializované prodejny.

Finální podobu návrhu nakonec odsouhlasila vládní koalice ANO a ČSSD podpořená komunisty, SPD a některými nezařazenými poslanci, konkrétně šlo o Václava Klause mladšího, Mariana Bojka a Lubomíra Volného.

Předloha nyní míří ke schválení do Senátu.

Klaus mladší: Jsem rád, že nejsem v ODS. Trikolóra se do Sněmovny dostane

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám