Hlavní obsah

Poslanci dali šanci ošetřovatelskému volnu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pomoci příbuzným vážně nemocných má nová sociální dávka - dlouhodobé ošetřovné. Lidé, kteří pečují o své nemocné příbuzné, by mohli čerpat 60 procent mzdy až po dobu 90 dnů. Musí s tím však souhlasit zaměstnavatel. Novela zákona prošla ve Sněmovně prvním čtením.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

„Účelem je pomoci odstranit překážky, které zabraňují pečovat o rodinné příslušníky, u nichž dojde k významnému zhoršení zdravotního stavu, takže potřebují pomoc další osoby, a pokud ji nemají, musí jít do léčebny pro dlouhodobě nemocné,“ uvedla návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Může to výrazně pomoci řešit v celé řadě českých rodin napjaté a krizové situace. Je to jedna z klíčových iniciativ naší vlády na zlepšení rodinného života,“ řekl k tomu premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Aby mohli lidé dlouhodobé ošetřovné čerpat, bude k tomu však potřeba souhlas zaměstnavatele. Když normu schvalovala vláda, na této podmínce trvalo hnutí ANO.

Proti novele se staví pravice. Podle ODS mají lidé dostávat mzdu, a nikoli sociální dávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám