Hlavní obsah

Poslanci dali šanci obnovení náhrady mzdy za první tři dny nemoci

Novinky, zpe
Praha

V prvních třech dnech nemoci nemá člověk nárok na náhradu mzdy. To by se však v budoucnu mohlo změnit. Návrh komunistů na zrušení takzvané karenční doby zákonodárci v úterý poslali do druhého čtení. Pro zvedli ruku sociální demokraté.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Převážná většina zaměstnanců zůstává po dobu prvních tří dnů pracovní neschopnosti bez jakýchkoli prostředků. Zvlášť nepříznivý dopad byl nebo je na zaměstnance s nižšími příjmy, sociálně slabé, zejména matek samoživitelek,“ hájila návrh poslankyně Soňa Marková (KSČM).

Zaměstnanci jsou tak podle ní nuceni čerpat na nemoc buďto svou dovolenou. „To je v příkrém rozporu s účelem dovolené, anebo, a to si myslím, že je horší, své nemoci přecházejí bez návštěvy lékaře,” dodala.

Stanjura: docházelo ke zneužívání institutu

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura však upozornil na to, že před zavedením karenční doby docházelo ke zneužívání tohoto institutu. „Máme tady něco, co funguje a je nesmyslné pouštět tento návrh do druhého čtení,“ uvedl.

„Svým způsobem jsme byli unikátem v Evropě, kdy docházelo ke zneužívání a nadužívání těchto tří dnů. Ale je potřeba si říct, že to byli nejenom zaměstnanci, ale i někteří podnikatelé, kteří posílali lidi, aby šli krátkodobě marodit, protože pro ně neměli práci,” uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Zamítnutí normy však neprošlo, pro hlasovalo 69 ze 158 přítomných zákonodárců, proti bylo 78. Kromě ODS návrh zamítla TOP 09, většina lidoveckých poslanců a členů ANO.

Obnovit náhradu mzdy v prvních třech dnech nemocenské plánuje koaliční smlouva ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Nejprve však musí být shoda v tripartitě a ta zatím není.

Reklama

Výběr článků

Načítám