Hlavní obsah

Poslanci dál zpochybňují hlasování, nová technika nepomohla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci i nadále pokračují v koloritu zpochybňování hlasování. Nic na tom nezměnila ani instalace nového hlasovacího zařízení za šest miliónů korun. Na středečním zasedání Sněmovny zazněla věta: "Zpochybňuji hlasování," hned dvakrát.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf poslanců Miloslav Vlček v rekonstruovaném jednacím sále Sněmovny.

Článek

Zpochybnění hlasování je pro poslance velmi často jedinou možností, jak zvrátit poměr hlasů v okamžiku, kdy nejsou všichni poslanci na svých místech. Jde o jednu z poslaneckých obstrukcí, provázejících jednání Sněmovny.

Na středečním zasedání se opozice snažila prosadit na pořad jednání například zrušení poplatků ve zdravotnictví. Po jejich schválení vystoupil lidovecký poslanec Tomáš Kvapil, který hlasování zpochybnil. Při opakovaném hlasování se již koalici podařilo návrh zamítnout.

.:Poslanecké hlasovací zařízení.foto: Právo/Lukáš Táborský

Toto hlasování však vzápětí zpochybnil pro změnu sociální demokrat Karel Černý. Ani v dalším opakovaném hlasování se pak nepodařilo opozici tyto body na dnešek pevně zařadit. Projednávat se tedy budou teprve, až na ně přijde řada.

Předseda sněmovny si Miloslav Vlček si od nového hlasovacího zařízení, které bylo ve Sněmovně nainstalováno v souvislosti s rekonstrukcí jednacího sálu, sliboval, že poslanci se těchto obstrukcí vzdají. "Chtěl bych ještě říci, že od dnešní schůze nebude v těchto prostorách zaznívat například 'stiskl jsem NE, ale na sjetině mám ANO, jde o chybu hlasovacího zařízení'," zopakoval ještě na úvod úterního jednání..

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám