Hlavní obsah

Poslanci ČSSD se postavili za Grosse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ČSSD ve čtvrtek po jednání svého klubu vydali stanovisko, v němž se postavili za premiéra Stanislava Grosse. Politika KDU-ČSL podle nich ohrožuje a může znemožnit koaliční spolupráci demokratických politických stran.

Foto: Jan Řehounek
Článek

"Poslanecký klub ČSSD odmítá pojetí politiky prezentované v uplynulých dnech předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem," uvádí se v prohlášení ČSSD. "Tímto chováním byla vážně narušena věrohodnost KDU-ČSL jako koaličního partnera. Poslanecký klub ČSSD důrazně odmítá pokusy zpochybnit postavení premiéra a oslabit akceschopnost koaliční vlády," stojí dále v dokumentu.

Místopředseda vlády a ČSSD Zdeněk Škromach už ve čtvrtek ráno naznačil možnost překvapivého řešení krize kolem premiéra a úřadujícího šéfa sociální demokracie Stanislava Grosse. "Během dneška budeme jednat o celé záležitosti a myslím si, že přijdeme s progresivním řešením, a myslím si, že pan Kalousek a jeho kolegové se budou divit," řekl ve čtvrtek ráno Českému rozhlasu.

O podrobnostech však Škromach odmítl hovořit. Zdůvodnil to tím, že šéf lidovců Miroslav Kalousek využil Grossovy i jeho nepřítomnosti v Česku a přišel s požadavkem na premiérovu rezignaci. Místopředseda ČSSD jen řekl, že to bude sociální demokracie, která bude určovat, jaká bude vláda, v níž má jasnou majoritu.

Lidovecký návrh výměny premiéra a spekulace, že by v této funkci mohl Grosse nahradit ministr financí Bohuslav Sobotka, Škromach odmítl jako nereálné. Výměna premiéra není jednoduchá a je spojena s vládní krizí, uvedl. Ostatní požadavky lidovců komentoval slovy, že by si měli udělat pořádek mezi sebou. "Pokud jde o některé záležitosti, které jsou vytýkány Stanislavu Grossovi, tak si myslím, že mnozí lidovci se nemají za co stydět," dodal ironicky Škromach.

Reklama

Související články

Kalousek: Grossova kauza je problém nás všech

Nejenže předsedu vlády Stanislava Grosse kvůli skandálu s financováním jeho pražského bytu vyzývá k rezignaci kde kdo, ale pod jeho tíhou se začíná otřásat...

Výběr článků

Načítám