Hlavní obsah

Poslanci chtějí potopit krajské dálniční známky

Návrh Karlovarského kraje, který se již ve druhém volebním období snaží u zákonodárců prosadit návrh na zavedení dálničních známek platných pro konkrétní kraj, narazil ve Sněmovně na odpor hospodářského výboru. Zpravodaj Jaroslav Foldyna (ČSSD) ho označil za nedokonalý a celkově problematický. Upozornil zejména na nejasnosti, které by mohly vzniknout na pomezí jednotlivých krajů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Předloha počítá s tím, že řidiči by si mohli koupit roční dálniční známky jen pro jeden nebo více krajů. Kupón by měl stát nejvýše 300 korun pro jeden kraj. Řidiči by si nemuseli pořizovat známku pro celou dálniční síť.

Oponenti podle Foldyny poukazovali například na to, že řidič by mohl s dálniční známkou pro jeden kraj přejet do jiného, protože nebude mít po cestě k dispozici sjezd z dálnice. Policie by musela při případné kontrole řešit, zda v takovém případě má, či nemá platnou známku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Také podle vlády, která s materiálem rovněž vyjádřila nesouhlas, je návrh nepromyšlený, nekoncepční a nedostatečně zdůvodněný. Navíc by údajně snížil výnos z prodeje dálničních známek. O osudu novely tak rozhodnou poslanci při závěrečném schvalování pravděpodobně až na podzim.

Neprošla ani dálniční známka pro R6

Obdobný návrh byl ve Sněmovně už v minulém volebním období, poslanci ho ale nestihli projednat. Kraj už dříve neprosadil ani zavedení zvláštní známky pro krátkou rychlostní silnici R6.

Ministerstvo dopravy nyní plánuje, že od příštího roku nebudou muset mít osobní auta dálniční známku na vybraných úsecích dálnic. Jde o krátké úseky, kde se řidiči nemohou dálnici vyhnout, když chtějí pokračovat ve své trase po silnici první třídy.

Anketa

Podporujete zavedení dálničních známek s omezením pro jednotlivé kraje?
Ano
63,7 %
Ne
36,3 %
Celkem hlasovalo 1090 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám