Hlavní obsah

Poslanci ANO stojí za Babišem, budou chtít Němečkovu hlavu

Novinky, Václav Lang
Praha

Poslanci hnutí ANO se v pátek postavili za svého šéfa Andreje Babiše, toho času v Bruselu, ve sporu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ten se předtím ohradil proti podle něj účelovému lhaní v Babišově listu. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek připustil, že budou chtít, aby Němeček skončil ve vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Podle Faltýnka Němeček na své ranní tiskové konferenci obvinil kde koho, aniž by řekl celou realitu a pravdu.

Němeček se ohradil proti informacím v článku MF Dnes, že chce prosadit, aby se nepovolená léčba kmenovými buňkami platila z veřejného zdravotního pojištění. Němeček prohlásil, že tato varianta z původního návrhu zmizela, o čemž prý byla zpravena i redaktorka listu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zabránili jsme tunelu, řekl Faltýnek

Faltýnek následně uvedl, že ví o případech z poslední doby, kde se údajně ve zdravotnictví vynakládají veřejné zdroje nehospodárně. „A zrovna případ tkáňových buněk je podle našeho názoru jedním z těch případů, kdy tady bylo opět připravováno – já to nechci nazývat přímo tunelem – ale vyvádění prostředků z českého zdravotnictví,“ řekl Faltýnek.

„Upozornili jsme na to na zdravotním výboru, upozornili jsme na to na správní radě VZP. A ejhle! Výsledek byl takový, že tento návrh byl stažen. Čili to je to meritum a podstata toho našeho sdělení, že jsme upozornili na další potenciální tunel v českém zdravotnictví, a tato věc byla rychle z projednávání stažena,“ dodal.

Navázal tak na kritický výrok svého stranického šéfa na sociální síti Twitter, kde Andrej Babiš po Němečkově tiskovce nepřímo obvinil Němečka, dříve ředitele ostravské fakultní nemocnice, z předraženého nákupu zařízení.

Osud Němečka ve vládě

Faltýnek uvedl, že pokud se informace zmíněné Babišem potvrdí, měl by Němeček ve vládě skončit. „Pokud by se potvrdily tyto záležitosti, o kterých tady hovoříme a informujeme, a část z nich potvrzena je, tak se domníváme, že by neměl v této pozici dále působit,“ prohlásil, ale odmítl specifikovat, které záležitosti konkrétně má na mysli.

„Je to věcí jednání v rámci koalice, já v tuto chvilku nechci spekulovat,“ odvětil na dotaz, za jakých podmínek by měl Němeček skončit.

Němečka zkritizoval také poslanec ANO Rostislav Vyzula, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví, a to za liknavý přístup k výboru. Podle něj Němeček nedochází na schůze výboru, kam jej opakovaně zvou, a dodává pozdě některé materiály.

Naopak deníku MF Dnes, který podle Němečka účelově zveřejnil lživé informace o něm, se poslanci zastali. Na žádost jednoho z novinářů, aby zhodnotili svůj pohled na to, že redaktorka Babišova deníku v článku informovala v rozporu s tím, jak jí odpovědělo Němečkovo ministerstvo, odvětil Miloslav Janulík: „Já si myslím, že to, o čem informovala média, a to jedno jaká, tak byl popis situace, tam nebyla žádná spekulace,“ prohlásil.

Faltýnek následně vyloučil, že by Babiš chtěl využít svých novin proti Němečkovi nebo ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám