Hlavní obsah

Poslance soc. dem. povede Michal Kraus

Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý šéf poslancekého klubu ČSSD Petr Ibl má nástupce. Stal se jím Michal Kraus. Poslanci soc. dem. se na něm v pondělí shodli až ve třetím kole volby. Do něj postupili Kraus a Zdeněk Koudelka, když ve 2. kole ani jeden nedostal potřebných 36 hlasů. Ve třetím kole Krause volilo 40 poslanců, když jeho protikandidát z volby nakonec odstoupil.

Foto: Policie ČR

Kradená auta končila na náhradní díly.

Článek

Třetí kandidát na předsedu klubu soc. dem. Miloš Melčák vypadl už v prvním kole.

Nový předseda klubu Kraus je považován za stoupence úřadujícího šéfa ČSSD Stanislav Grosse. Je služebně nejstarším českým poslancem. V zákonodárném sboru začal pracovat už před listopadem 1989, kdy byl poslancem za komunistickou stranu. Od té doby je poslancem nepřetržitě. Později prošel poslaneckými kluby různých stran, nakonec se stal poslancem a členem ČSSD.

Sociální demokraté mají vybírat i místopředsedy klubu. O tyto funkce projevilo zájem 13 lidí. O křeslo prvního místopředsedy se znovu bude ucházet Michal Hašek, který po Iblově rezignaci frakci dočasně vede a spekulovalo se o něm jako o novém šéfovi.

Ibl v lednu rezignoval poté, co práci klubu kritizoval premiér a úřadující předseda strany. [celá zpráva] Stanislav Gross není spokojen s vedením frakce a s tím, že ze 70 poslanců ČSSD je aktivní jen malá část. Ibl Grossovy argumenty částečně uznal, na druhou stranu ale členům vedení ČSSD a ministrům vyčetl, že se zákonodárci málo komunikují, a ti pak ve Sněmovně tápou.

Ke zvolení předsedy klubu byla nutná nadpoloviční většina všech poslanců ČSSD, nikoli jen většina přítomných.

Reklama

Související články

ČSSD: Ibl rezignoval, nahradí ho Michal Hašek

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl v úterý odstoupil ze své funkce. Spolu s ním nabídli k dispozici své funkce další tři místopředsedové, Miroslav...

Klub ČSSD jedná o Iblově nástupci

Poslanci sociální demokracie pokračují od úterního dopoledne v debatě o tom, jak zlepšit práci svého klubu a uklidnit situaci po rezignaci jeho předsedy Petra...

Výběr článků

Načítám