Hlavní obsah

Poškození, jejichž případy narušila amnestie, nebudou hradit soudní poplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poškození, do jejichž případů zasáhla novoroční amnestie vyhlášená bývalým prezidentem Václavem Klausem, budou osvobozeni od soudních poplatků. Stanovuje to vládní novela, kterou v pátek schválila Sněmovna ve zrychleném projednávání. Pro hlasovala i opozice, takže by přijetí normy neměl bránit ani Senát, kde má ČSSD většinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas a ministr spravedlnosti Pavel Blažek při projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Článek

Soudní poplatky tak podle normy nebudou platit ti poškození, kteří vymáhají náhradu škody způsobenou amnestovaným trestným činem.

Důsledkem amnestijního zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání je to, že poškození se musí domáhat náhrady škody způsobené trestným činem nikoli v trestním, ale v civilním řízení. Soudu přitom musí na rozdíl od trestního řízení hradit poplatek.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podotkl, že se odpuštění soudních poplatků bude vztahovat i na všechny případné budoucí amnestie. Lidem, kteří již poplatky uhradili, budou podle něj vráceny.

Hádka Blažka s Chvojkou

Normu sice ve Sněmovně podpořila i opozice, přesto došlo k hádce mezi zástupci ČSSD a vládou. Sociální demokrat Jan Chvojka uvedl, že amnestie nebyla v souvislosti s tím, že ji spolupodepsal premiér Petr Nečas (ODS), jen Klausovým rozhodnutím. "Já si myslím, že to je hanba této vlády. Je to hanba tohoto premiéra. Já bych z toho pana prezidenta úplně vynechal, protože mi přijde, že se na stará kolena úplně zbláznil a z Ústavy víme, že není odpovědný," uvedl poslanec. Nečase a Blažka vyzval k omluvě.

Blažek oponoval, že spolupodpis není totéž co spolurozhodnutí. "Ta rétorika je nesmyslná, že tam bylo nějaké spolurozhodování," zdůraznil. Chvojka pak označil ministra za "Miroslava Donutila české Sněmovny" a prohlásil, že Ústavu z hlediska kontrasignace "nepochopil a asi nikdy nepochopí". Blažek na tato slova poznamenal, že Descartesův výrok "Myslím, tudíž jsem" nelze jen tak nahradit výrokem "Mluvím, tedy jsem".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám