Hlavní obsah

Porušilo ministerstvo obrany protiruské sankce? Nesmysl, reaguje resort na reportáž

Tvrzení, že ministerstvo obrany porušilo protiruské sankce EU týkající se obchodování s vojenskou technikou, je nesmysl. Na dotaz Novinek to uvedl mluvčí resortu Petr Medek. S informací přišla televize Restart.cz s tím, že se problém týká opravy vrtulníků. Ministerstvo slíbilo podrobnější vyjádření na úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle reportérky televize Restart.cz Moniky Le Fay ministerstvo obrany porušilo protiruské sankce EU týkající se obchodování s vojenskou technikou.

„Český státní podnik LOM Praha tyto sankce vědomě a cíleně porušil. Podepsal tři smlouvy o opravě vrtulníků, spolupráci při opravě agregátů a dodávce náhradních dílů,” uvedla Le Fay v reportáži.

„Společnost LOM vydala k první ze smluv také certifikát konečného uživatele s razítkem ministerstva obrany a podpisem náměstka Tomáše Kuchty. Náměstek Kuchta také vyhověl požadavku ruského partnera, aby ověřil svůj podpis na ruské ambasádě v Praze,” dodala Le Fay s tím, že k porušení sankcí nedošlo pouze u firmy, ale i na straně resortu obrany.

Podrobnosti v úterý

Ministerstvo obrany, které je i zřizovatelem společnosti LOM Praha, Novinkám sdělilo, že tvrzení je nesmyslné.

„Určitě jsme do Ruska nedodávali, ale kupovali náhradní díly na vrtulníky, na což existuje výjimka ze sankcí,” poznamenal mluvčí resortu Petr Medek s tím, že konkrétnější informace sdělí v úterý.

Sankce se vztahují nejen na prodej a převádění zboží a technologií, u nichž hrozí, že by mohly být v Rusku určeny pro vojenské použití. Zákaz se vztahuje i na poskytování technické pomoci nebo zprostředkovatelské služby pro zboží dvojího použití, u nějž hrozí, že by bylo využito pro vojenské účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám