Hlavní obsah

Pondělní bouřky ukázaly i supercelu

Novinky, jas

V bouřkách, které se v pondělí vyskytovaly ve středních Čechách, se pravděpodobně objevila i supercela. Uvedla to meteoroložka Dagmar Honsová. Specifická bouře je tvořena jednou dominantní bouřkou, kolem níž tzv. mezocyklóna.

Foto: pro Novinky Robin Duspara

Článek

„Na obrázcích jsou patrné výstupné a sestupné proudy, kdy část bouře rotuje právě kolem nich, nazývá se mezocyklóna. I úterní podmínky nasvědčují, že se jedná o supercelu - labilní vzduch a zejména rozdílná rychlost větru vertikálního profilu atmosféry (tzv. střih větru),” popsala Novinkám jev meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: pro Novinky Robin Duspara

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Autor fotografií Robin Duspara tvrdí, že o žádnou supercelu nešlo. „ Jde o o buňky, kde horní hranice dosahovala výšky okolo 8,5 km. Buňky měly velmi krátkou životnost, akorát zároveň vznikaly nové. Pro vznik supercel nebyly ani podmínky,„ sdělil Novinkám. Dodal, že útvar se supercele ani nepodobá.

Foto: pro Novinky Robin Duspara

Supercely bývají často doprovázeny i četnými blesky, přívalovými srážkami a krupobitím. Kroupy se podle lovců bouřek, kteří snímky pořídili poblíž Nehvizd u Prahy, v úterý objevily na Pardubicku.

Foto: pro Novinky Robin Duspara

Není bez zajímavosti, že právě výskyt supercel souvisí se vznikem tornád, která se objevují například na americkém středozápadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám