Hlavní obsah

Polský řidič ze Studénky je ve vazbě. Věděl, že jede na červenou

Právo, Novinky, ČTK, Pavel Karban
Aktualizováno

Soud v Novém Jičíně vzal v pátek do vazby padesátiletého polského řidiče kamiónu, který zřejmě způsobil středeční tragédii ve Studénce na Novojičínsku. Srážku pendolina s kamiónem nepřežili tři lidé. Důvodem k vazbě řidiče je jeho možné vyhýbání se stíhání. Podařilo se už také stáhnout data z jedné z černých skříněk vlaku.

Soud poslal do vazby obviněného polského řidiče kamiónuVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Návrh státního zastupitelství byl přijat, soud vzal obviněného do vazby, protože je důvodná obava, že se bude vyhýbat, skrývat, aby tak mařil trestní stíhání,“ sdělila státní zástupkyně Žaneta Čaňová.

Obviněný svého jednání před soudcem litoval. „Je mu celé záležitosti líto,“ dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policejní eskorta dovezla obviněného polského šoféra k soudu krátce po 9.30 hodině. V 9.40 vstoupil do soudní síně a po víc než hodině z ní odešel. Soudce Radim Švec, který o vazbě rozhodl, sdělil, že návrhu státní zástupkyně vyhověl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Polský řidič kamiónu, který zřejmě způsobil vlakovou nehodu ve Studénce na Novojičínsku.

„Je tam skutečně důvod té takzvané útěkové vazby. Vzhledem k tomu, že jde o řidiče mezinárodní kamiónové dopravy – čili volný pohyb po území celé Evropy – my nejsme schopni jinak tomuto zabránit. A v té věci budou nutné ještě skutečně podstatné úkony, byť on nepopírá tu základní věc,“ vysvětlil a doplnil, že jinou možnost než vyhovět návrhu na vzetí obviněného do vazby neměl.

Nečekal vlak tak brzy

K osobě řidiče soudce řekl, že nyní bude převezen do vazební věznice v Ostravě.

„Psychicky ho to zasáhlo a uvádí, že tím, jak se postupně dozvídá o obětech, tak... Přistupuje k tomu skutečně jako člověk. Je si vědom toho, jak ta situace vypadá,“ nastínil soudce Švec.

„Popsal, že vjel na ten přejezd. Přiznává, že ví, že to blikalo, ale závory nebyly dole. A když ty závory spadly, tak nepředpokládal, že ten vlak přijede tak brzy,“ tlumočil soudce řidičova slova o tragédii.

Světla na přejezdu blikala půl minuty

Zástupce ředitele moravskoslezské policie Radim Witta ve čtvrtek řekl, že kamión vjel na přejezd v době, kdy červená světla blikala už více než půl minuty. Witta rovněž uvedl, že polský řidič dosud na českých silnicích problémy s dodržováním předpisů neměl.

České televizi později řekl, že podle neoficiálních informací z polské strany ale má řidič poměrně dost záznamů týkajících se dopravních přestupků v Polsku.

Zranění zůstávají v nemocnicích

Po nehodě zůstává šest lidí v nemocnicích. Tři z nich jsou ve velmi vážném stavu na jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici v Ostravě. V pátek to uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Další tři lidé jsou v nemocnicích mimo ohrožení života. „Jeden pacient je s komplikovanou zlomeninou na standardním lůžku, ale je plně při vědomí a komunikuje,” doplnil Oborný.

Dva zranění se pak léčí v novojičínské nemocnici. „Jsou ve stabilizovaném stavu,” řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

BEZ KOMENTÁŘE: Chodci šli ve Studénce na červenou přes přejezd, zadržela je policieVideo: Pavel Karban, Právo

Vlak Pendolino jedoucí z Bohumína po frekventované železniční trati směrem do Prahy narazil ve středu ráno na přejezdu ve Studénce do stojícího kamiónu. Nehodu nepřežili tři lidé, 18 jich bylo zraněno.

Ze zavinění srážky policie obvinila polského řidiče kamiónu, který vjel na přejezd v době, kdy už svítila červená světla. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až deset let vězení.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Srážka pendolina s kamiónem si vyžádala dva lidské životy, vlak jel z Bohumína do Františkových Lázní.

Stažená data z černé skříňky

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal v pátek řekl, že se podařilo stáhnout data z jedné z černých skříněk z vlaku a nyní se budou vyhodnocovat.

"Mělo by se z toho dát zjistit, jakou rychlostí vlak jel, jestli strojvedoucí stihnul, nebo nestihnul brzdit, nebo nastavení systémů," řekl Drápal.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v pátek pokračuje v opravě trati a nástupišť, které byly při nehodě poškozeny. Místem nehody vlaky projíždějí sníženou rychlostí kolem 40 kilometrů v hodině, uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. V provozu jsou již nicméně všechny čtyři koleje.

Kvůli stavebním pracím ale bude v pátek provoz částečně, podle aktuální potřeby, omezován.

„Pohybuje se tam velký počet lidí, je potřeba tam mít techniky a není možné, aby každé tři minuty od práce odskakovali kvůli tomu, že tam projede vlak,” vysvětlil Ptačinský. Zatím nedokázal odhadnout, kdy bude provoz ve Studénce obnoven zcela a bez omezení.

Anketa

Projeli jste někdy autem přejezd na červenou?
ano
7,4 %
ne, jen jsem ho přešel/přešla pěšky
12,4 %
ne, vždy čekám
80,2 %
Celkem hlasovalo 12564 čtenářů.

Reklama

Související články

Tragédie ve Studénce má třetí oběť

Tragická železniční nehoda ve Studénce, kde ve středu srazilo pendolino kamión na železničním přejezdu, má třetí oběť. V noci zemřel v ostravské fakultní...

Výběr článků

Načítám