Hlavní obsah

Politologové: vyšachovat KDU-ČSL z vlády je v souladu s Ústavou

– PRAHA

Chystaný postup Stanislava Grosse, nechat prezidentem odvolat ministry za KDU-ČSL je podle politologů v souladu s Ústavou. Gross plánuje, že v průběhu příštího týdne navrhne prezidentu Václavu Klausovi odvolání tří lidoveckých ministrů a s obměněnou vládou nebude žádat Sněmovnu o důvěru.

Foto: Petr Mráček

Křest CD IAGO

Článek

"K čemu vláda potřebuje Poslaneckou sněmovnu, pokud ji sama nepožádá o důvěru," řekl v neděli Gross v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek posléze řekl, že doufá, že to Gross myslel jen jako řečnickou otázku, protože kdyby to myslel vážně, znamenalo by to napadnutí principu parlamentní demokracie.

"Výrok je pravdivý. Na potíže může kabinet narazit až při prosazování rozpočtu," řekla politoložka Vladimíra Dvořáková.

Společně s politologem Bohumilem Doležalem se shoduje, že pokud dojde na Grossovy plány, v každém případě se trím posílí role komunistů. Jejich hlasy, či odchod ze Sněmovny budou potřebovat jak strany, aby případně vyslovili nové vládě nedůvěru (hlasování o důvěře může vyvolat skupina více než 50 poslanců), tak ČSSD pro vyslovení důvěry.

Oba politologové soudí, že Gross by musel odstoupit od dosud deklarované nespolupráce s komunisty.

Žádost o důvěru Sněmovny je na místě

Politolog Jan Outlý si ale myslí, že Gross by i přesto, že nemusí, sněmovnu o důvěru požádat měl, protože se to dělá i v mnohem méně závažných případech. Jde podle něj o politickou kulturu.

Spolu s Dvořákovou a Doležalem soudí, že vláda by do voleb, které budou příští rok v červnu, jen přežívala. Rozhodně by neprosadila daňové zákony nebo důchodovou reformu, což ČSSD označila za své priority.

Menšinová vláda bez lidovců by byla podle Outlého jen prodlužováním nynějšího martyria. Přiklání se k názoru, že by kabinet nakonec padl.

Reklama

Výběr článků

Načítám