Hlavní obsah

Politika je ještě větší hnus, než jsem si myslel. Babiš promluvil na programové konferenci

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, rsk

Jeden den s vámi partner z koalice jde na kávu, druhý den vás pomluví v médiích. Tak podle ministra financí Andreje Babiše v reálu vypadá česká politika. Lídr ANO to uvedl v sobotu na programové konferenci svého hnutí „Chceme lepší Česko“ v Praze. Právě proto podle Babiše odmítla za ANO v říjnových krajských a senátních volbách kandidovat řada podnikatelů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš na programové konferenci ANO

Článek

„Oslovil jsem vícero podnikatelů a manažerů. Ani jednoho z nich jsem neukecal, protože nechtějí do politiky,“ přiznal Babiš s tím, že se jim nediví.

„Není normální jít s koaličním politikem jeden den na kávu, a on vás pak pomluví v médiích. V normálním životě byste s někým takovým nechtěli spolupracovat, ale v politice musíte. Politika je podstatně větší hnus, než jsem si myslel,“ dodal.

Babiš ujistil, že i tak v krajských a senátních volbách postaví ANO kvalitní kandidáty. Říjnové hlasování ale označil za skutečný test pro jeho hnutí. „U nás je kritérium odbornost, ne politická příslušnost. Za nás kandidují lidé, kteří uspěli ve svém životě,“ řekl.

Babiš vypíchl tři oblasti, na které se chce ANO soustředit v regionech. Chce zlepšit dopravní infrastrukturu a obslužnost, mj. výstavbou dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí, hodlá zvýšit efektivitu a transparentnost ve zdravotnictví nebo vylepšit školství.

„I v krajích je naším programem selský rozum a řešení problémů. Změnit ale naši zemi k lepšímu, bude trvat podstatně déle, než jsem si myslel,“ dodal.

Kritika vlastních řad

Babiš přiznal, že potíže, kterým ANO čelilo v minulosti, byly i kvůli prospěchářům, kteří v hnutí viděli šanci na rychlé zlepšení kariéry. „Nevěnovali jsme se dostatečnému výběru lidí,“ podotkl.

Podle něj je odchod skutečně problematických lidí dobrá zpráva, zároveň se ale vyslovil pro to, aby se rozšířila členská základna, která v současnosti čítá 2859 lidí.

„Občas mám pocit, že některé krajské organizace nechtějí přijímat další členy, konzervují se a ti stávající členové si ji privatizují. Musíme změnit výběr nových členů. Je otázka, zda potřebujeme půlroční čekatelskou lhůtu, zda nebude stačit pohovor,“ řekl.

Šťouchanec Sobotkovi

Lídr ANO se ale neopřel jen do vlastních řad, kritiku nepřímo sklidili i politici a koaliční partneři. „Firma je společenství lidí, které spojuje stejný cíl a sdílí hodnoty jako je zodpovědnost a solidarita,“ podotkl s narážkou na volební slogan ČSSD „Stát není firma, je to společenství lidí“.

Babiš si neopomněl šťouchnout také do premiéra a předsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky i miliardáře Zdeňka Bakaly, bývalého vlastníka OKD. „Bakala na OKD vydělal 110 miliard, firmu mu ale prodali za 4,1 miliardy. Tak se nechová odpovědný majitel firmy,“ uvedl Babiš.

Minoritní podíl v OKD stát prodal v roce 2004, Sobotka byl v tehdejší vládě ministr financí. Podle něj byl podíl prodán za vyšší cenu, než byla tržní.

Babiš nepřímo kritizoval také ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) kvůli hospodaření resortu. Kvůli schvalování novely o hazardu se obul i do koaličních poslanců, kteří podle něj hlasovali proti návrhům resortu financí.

Pět hejtmanů

Babiš také prohlásil, že by pokládal za úspěch, kdyby hnutí mělo po krajských volbách pět ze 13 hejtmanů. Ambice ANO pro senátní volby zatím komentovat nechtěl.

„Já mám raději vždy nějaký nižší cíl a lepší výsledek. Říkáme, že kdybychom získali pět hejtmanů, tak by to byl úspěch. Ale samozřejmě možná vnitřně si říkáme, že máme na víc," řekl na programové konferenci.

V Senátu má nyní hnutí ANO čtyři zástupce - Zdeňku Hamousovou, Zuzanu Baudyšovou, Jiřího Hlavatého a Petera Kolibu. Byli zvoleni před dvěma lety.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

„Senátním kandidátům se ještě budeme věnovat, tam si netroufám odhadovat,” uvedl Babiš. Volby budou ve 27 z 81 senátních obvodů.

Reklama

Související články

ANO dá na krajské volby 50 miliónů korun

Hnutí ANO dá za kampaň před podzimními krajskými volbami zhruba 50 miliónů korun. Zvítězit chce nejméně v pěti regionech, ve zbývajících krajích pak chce...

TOP 09 chce ve volbách prorazit silou rozumu

Stranické štáby už jedou na plné obrátky před podzimními krajskými a senátními volbami. Vedení TOP 09 ve čtvrtek v podvečer schvalovalo ústřední heslo kampaně...

Výběr článků

Načítám