Hlavní obsah

Politici na prázdninách: Babiš jel do Francie, Marksová do Slovinska, Brabec na houby

– Praha
Novinky, zpe

Po třináctihodinovém jednání kabinetu minulou středu začaly vládním představitelům vytoužené prázdniny. Znovu se sejdou až 24. srpna. Politici Novinkám prozradili, kam vyrazili nabrat síly.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Prázdná Poslanecká sněmovna

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jel se svou rodinou tak jako každý rok do své oblíbené Francie. „Francie je na život skvělá. Mluvím výborně francouzsky, vždy jsem byl frankofonní. Máme tady přátele, michelinskou restauraci a menší realitní byznys,“ sdělil Novinkám šéf státní kasy.

Do Slovinska vyrazila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Mám ráda moře, ale jenom se válet dva týdny na pláži, to mě také nebaví. Zároveň se mi moc líbí vysoké hory. Ve Slovinsku jsem byla před lety na prodlouženém víkendu. Takže když jsem přemýšlela o letošní dovolené, vyšlo mi Slovinsko jako ideální země, která má nádherné hory a moře kousek od nich a zároveň je blízko od nás,“ uvedla ministryně.

Fotografii z italské Pisy na Twitteru sdílel ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Šikmá věž prý zatím ještě stojí.

Oblíbená je Šumava

Někteří členové vlády ale dávají přednost České republice. Populární je například Šumava. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se na Facebooku pochlubil, že zde tráví dovolenou sbíráním hub.

„Někdo se smaží na Maledivách, jiný ve vlastní šťávě v zácpě do Chorvatska, já zase šťastně moknu na milované Šumavě,“ napsal na sociální síti.

Na Šumavu se chystá i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Od středy plánuji čtyřdenní návštěvu památek na jihu Itálie a potom 10 dní svou chalupu na Šumavě,“ prozradil.

I šéf obrany Martin Stropnický (ANO) zůstane po většinu volna v Česku. „Dovolenou absolvuji z podstatné části v Čechách, co nejdál od civilizace. Masovou rekreaci rozhodně nevyhledávám. Pár dnů strávíme asi i u moře, ale nebude to žádná exotika. Ministr obrany by se neměl potulovat někde na druhé straně zeměkoule,“ míní Stropnický.

Šlechtová bez dovolené

Vicepremiér a lidovecký šéf Pavel Bělobrádek zase plánuje týden se svou rodinou doma v Náchodě a týden na Vysočině.

Dovolenou si však letos neužije ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). „Dovolenou nemám a ani ji nechystám. Momentálně se chystám na pětihodinovou poradu vedení. Potřebuji pracovat, mandát je již krátký a ráda bych dotáhla klíčové věci resortu – zákony, EU, fondy atd.,“ napsala Novinkám Šlechtová.

Gazdík na Kanárech, Fiala v Chorvatsku

Volno si užívají také poslanci, kterým prázdniny začaly ještě o dva týdny dříve. Místopředseda Sněmovny a šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík tráví dovolenou s rodinou na Kanárských ostrovech.

„Hledali jsme klid, bezpečí a relaxaci pro rodinu se čtyřmi dětmi. Kanárské ostrovy jsou zatím naštěstí mimo sféru zájmu terorismu, válek, dopravních kolapsů, stávek, jsou zatím v EU a je zde co vidět,“ řekl Novinkám.

Předseda ODS Petr Fiala zase zvolil Chorvatsko. „Jezdím sem se svou rodinou každý rok, mám rád moře, je tady krásně a dostupně, nejen dopravně,“ uvedl.

Vláda se ve Strakově akademii znovu sejde 24. srpna, schůze Sněmovny je naplánovaná na 6. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám