Hlavní obsah

Politici museli přiznat, za co utrácejí. Byty, drahá auta, lesy nebo i hausbót

Právo, ada,nig

Byty, drahé automobily, pozemky, investice do podílových listů a akcií, na druhé straně milionové hypotéky a jiné úvěry. Tak vypadají majetková přiznání členů vlády, poslanců a senátorů za loňský rok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Po období, kdy nejvyšší příjmy vykazoval „král hazardu“ senátor Ivo Valenta, se na první příčku vrátil premiér Andrej Babiš (ANO). I když kvůli zákonu o střetu zájmů vložil svůj majetek do svěřenských fondů, zisky z nich plynou na jeho účet. Loni mu na něm přibylo 131,5 milionu korun.

Jak napsal Babiš, měl ke konci loňského roku na běžném účtu 162,5 milionu korun a k tomu ještě uvedl stomilionovou pohledávku. Nejvyšší částku, 76,6 milionu, loni dostal od Agrofertu, téměř 29 milionů pak získal od švýcarské banky Vontobel a od svého hnutí ANO 24 milionů. Hnutí ANO splácí svému zakladateli dluh, Babiš totiž vložil do startu strany 124 milionů. Firma IMOBA mu vynesla 2,2 milionu.

Premiér uvedl, že si koupil auto za 4,5 milionu a také obraz, který ho stál čtvrt milionu korun.

Krize nekrize, Babiš za rok zbohatnul o miliardy

Ekonomika

Hypotéky letí

Na druhé příčce je s odstupem Karel Schwarzenberg (TOP 09) s 45,8 miliony, jehož příjmy pocházejí z firmy Orlík nad Vltavou. Na rozdíl od minulosti, kdy nakupoval rozsáhlé pozemky, si loni pořídil jen vinice za 600 tisíc korun a les za 170 tisíc korun.

To vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) loni utratil více než půl milionu za akcie a dluhopisy a také 118 tisíc korun vložil do kryptoměn: bitcoinu a etherea. Ke splacení hypotéky mu zbývalo ještě přes dva miliony korun.

Také další politici využili výhodné úrokové sazby pro investice do nemovitostí. Nejvíce za bydlení dal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, jehož dvousetmetrový pražský byt ho stál bezmála 25 milionů korun. Vzal si na něj 8,4 milionovou hypotéku.

Byt za 14 milionů za pomoci sedmimilionové hypotéky koupil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Babišovy příjmy blednou před Valentou

Domácí

Hypotéku splácí také vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). V prosinci mu zbývalo doplatit přes 2,3 milionu. Jak uvedl, vedle působení ve dvou ministerských funkcích si loni přivydělal téměř 831 tisíc korun na Vysoké škole finanční a správní.

Splácení čtyřmilionové hypotéky čeká i ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Mezi „hypotékáře“ se zařadil i soc. dem. ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Ten ve svém přiznání majetku zveřejnil, že splácí třímilionovou hypotéku.

Majetní ministři zdravotnictví

Jednoduché to měli se sepisováním majetkového přiznání ministři Richard Brabec (ANO), Lubomír Metnar (za ANO), Miroslav Toman a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). U všech položek zaškrtli NE. Tedy, že nenabyli žádný majetek, nefungovali v orgánu žádné společnosti, neměli vedlejší příjem a ani neměli žádné dluhy.

Zcela jinak vypadala prohlášení ministrů zdravotnictví nominovaných ANO. Roman Prymula, který ve funkci byl necelých šest týdnů, při vstupu do vlády vlastnil 11 nemovitostí a tři automobily. Jeho nástupce Jan Blatný zveřejnil na začátku svého působení vlastnictví 29 nemovitostí a automobilu a po šesti měsících ve funkci uvedl, že nabyl zahradu, louku, dva domy a koupil další auto.

Nechte mě v klidu, vzkázal Arenberger médiím

Domácí

Petr Arenberger vlastnil 67 nemovitostí, na kontě měl 28,5 milionu korun, dalších přes deset milionů měl na spořicím účtu a v pojištění. Během osmi týdnů ve funkci si přivydělal 140 tisíc korun na 3. lékařské fakultě UK. Adam Vojtěch (ANO), který ho v křesle ministra vystřídal, zveřejnil pouze vlastnictví dvou pozemků.

Byt na hypotéku si pořídila mj. i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Na bydlení za 6,3 milionu koncem roku měla ještě doplatit dva miliony korun. O sto tisíc méně stál byt Piráta Lukáše Bartoně, který si také vzal dvoumilionovou hypotéku.

Přes milion a čtvrt musí doplatit za hypotéku i jeho stranický šéf Ivan Bartoš. Hypoteční úvěr přes sedm milionů splácí také Jan Skopeček (ODS). Více než tři miliony zbývá splatit Patriku Nacherovi (ANO) či místopředsedovi Sněmovny Tomáši Hanzelovi (ČSSD).

Tři miliony musí doplatit i šéf SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura, který si podnikáním v cestovním ruchu loni vydělal téměř pět mi­lionů korun.

Šestimilionovou hypotéku splácí také místopředseda Senátu Jan Horník (STAN). Tomáši Goláňovi (SEN21) zbývalo v prosinci splatit přes pět milionů, nezávislému Pavlu Fischerovi 2,3 a Marku Hilšerovi přes tři miliony.

Kauzu Babišova střetu zájmů převzal evropský žalobce

Evropa

Klaus koupil pole

Politici investovali do polí a zemědělské techniky. Třeba Petr Bendl (ODS), kterému jeho hospodaření loni vyneslo téměř 740 tisíc korun, koupil za dvě stě tisíc obraceč sena. Soukromý zemědělec Petr Pávek (STAN) si pořídil techniku za dva miliony. A na rozdíl od jiných politiků, kteří dávají přednost autům, si koupil motorku za 900 tisíc.

Vedle auta na leasing si koupil senátor Václav Láska hausbót za jeden a čtvrt milionu. Ornou půdu za 1,7 milionu korun koupil loni poslanec Trikolóry Václav Klaus. Pole za necelých 1,5 milionu přikoupil také potomek šlechtického rodu senátor Tomáš Czernin (TOP 09), jehož vedlejší příjmy z podnikání v lesnictví a zemědělství dosáhly loni téměř sedm milionů korun.

Přiznání podle zákona o střetu zájmů jsou politici povinni zaslat za uplynulý rok vždy do konce června. Uvést v něm musí jak vedlejší příjmy a dary nad sto tisíc, tak dluhy a nově nabytý majetek. V případě nedodržení povinnosti jim hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Reklama

Související články

Drahé tarify? Politici si myjí ruce

Mobilní data u tuzemských operátorů jsou nadále neúměrně drahá, ukazuje porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Podle politiků ale už není jiné cesty, než aby...

Výběr článků

Načítám