Hlavní obsah

Policisté, hasiči i celníci dostanou od července přidáno, rozhodla vláda

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Policisté, hasiči, celníci, příslušníci tajných služeb či vězeňští dozorci si od července přilepší. Vláda rozhodla, že členům bezpečnostních sborů zvýší platy o deset procent. Kabinet tak chce stabilizovat personální situaci. „Odstraňujeme křivdy napáchané pravicí,” prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Policie není schopna nástupním platem konkurovat ani strážníkům obecní nebo městské policie, ani řadě jiných povolání, jejichž nástupní platy se pohybují o dva až čtyři tisíce korun nad nástupním platem příslušníka Policie ČR,“ uvedlo vnitro v důvodové zprávě.

Navýšení platů vyjde celkově na částku 1,47 miliardy korun, Chovancův resort z toho zaplatí 1,2 miliardy.

Proti navyšování se dříve stavěl ministr financí Andrej Babiš (ANO), s blížícími volbami se ale evidentně snadněji dělají kompromisy a začátkem března obrátil. Na tom, že vláda přidá policistům a hasičům, se bez větších problémů dohodl s Chovancem. [celá zpráva]

Platy u bezpečnostních sborů se snižovaly za vlády Petra Nečase (ODS). V roce 2011 kvůli vládním úsporným opatřením klesly o deset procent, o rok dříve přišli policisté o rizikové příplatky. Současný kabinet začal platy zvyšovat od roku 2013, zvýšily se už o 15 procent. Nyní přijde další růst.

„Je to krok správným směrem, který odstraňuje škody napáchané minulými vládami. Je naivní domnívat se, že můžeme realizovat nábor nových příslušníků a zároveň udržet jejich zkušené kolegy bez odpovídajících platů, které jsou výrazně nižší než u jiných zaměstnavatelů,“ uvedl Chovanec.

Průměrný plat u policie se pohybuje kolem 35 tisíc korun, u hasičů byl loňský průměr 35 636 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám