Hlavní obsah

Policie zahájila 138 trestních řízení v souvislosti s migrací z Ukrajiny

Praha

Policie zahájila v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny do České republiky trestní řízení ve 138 případech. Celkem dostala 500 různých podnětů. Jsou mezi nimi i případy zneužívání situace ukrajinských uprchlíků. V České televizi to v neděli řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Týká se to komplexně nejrůznější kriminality spojené s příchodem Ukrajinců do České republiky, v některých případech je to opravdu zneužívání situace uprchlíků,“ oznámil Rakušan.

Policie podle něj monitoruje místa s největším výskytem ukrajinských uprchlíků a snaží se předcházet tomu, aby k podobným trestným činům nebo přestupkům docházelo.

Vnitro také podle ministra pracuje se třemi možnými scénáři, které se týkají počtu případných ukrajinských migrantů.

I ministři pojedou do Kataru. Může to pomoci k energetické nezávislosti na Rusku, řekl Kupka

Domácí

První předpokládá, že v České republice bude asi 300 tisíc uprchlíků, podle druhého tu bude 500 až 600 tisíc. Resort zvažuje také scénář dalšího zhoršování krize v případě dlouhotrvající války.

Za nejrealističtější variantu nicméně Rakušan označil i po konzultacích se sociology druhou možnost.

Češtinu se rychle naučí, věří Ukrajincům učitelka

Věda a školy

„Na to připravujeme veškerá opatření, která se budou týkat vzdělávacího systému, zdravotního systému, sociálního zabezpečení pro lidi, možnosti vstupu na trh práce,“ řekl. Strategii chce předložit ve středu vládě, poslancům pak v polovině dubna.

Současně Rakušan uvedl, že by měla vzniknout  speciální pozice koordinátora uprchlické krize přímo na Úřadu vlády. To doporučoval v tomto týdnu i ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. Koordinátor by se měl mimo jiné zabývat bydlením a zaměstnáváním uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám