Hlavní obsah

Policie pomůže hygieně s kontrolami restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté napříč republikou budou ještě do konce roku asistovat pracovníkům hygienických stanic u spíše namátkových a nijak masových kontrol restaurací. Budou především kontrolovat, zda tamní provozovatelé požadují po hostech QR kódy o očkování či prodělání covidu-19. Právu to v pondělí řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Doplnil, že sama policie oslovila hygieny s nabídkou spolupráce.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Hygienici za doprovodu policistů provádějí kontrolu v restauraci v Milevsku (archivní foto).

Článek

Povinnost kontrolovat QR kódy mají nyní nařízením nové vlády všichni provozovatelé. „Je jedno, jakou čtečku QR kódů použijí, nemusí to být v chytrém telefonu. Domnívám se, že každý provozovatel baru a restauraci má alespoň jeden chytrý telefon,“ řekl k tomu minulý týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Řada kontrol i na udání

Například aplikaci čTečka lze stáhnout do mobilního telefonu zdarma z nabídky jako jakoukoli jinou aplikaci a pak ji používat pro kontrolu hostů v provozovnách.

„Ve čtvrtek 23. prosince jsme aktivně oslovili hygieny a poté se domlouvaly společné akce. Kde a kdy se budou kontroly konat, to nebudeme sdělovat, ale nemělo by jít o společné akce v nějak velkém formátu,“ uvedl Moravčík.

Evropa kvůli omikronu vrací nošení roušek venku

Evropa

Dodal, že domluva nastala mezi krajskými policejními ředitelstvími a jednotlivými okresními hygienami, ale že půjde spíše o běžný a pro toto období obvyklý počet kontrol, přičemž ty proběhnou jen někde.

„Budeme tedy provádět s hygienou kontroly z vlastní iniciativy, ale řadu z nich děláme i na základě oznámení a podnětů od lidí, protože těch je také poměrně hodně,“ nastínil Moravčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám