Hlavní obsah

Policie podezřívá Janu Nečasovou z krácení daně při přijímání dárků

Bývalou šéfku premiérova kabinetu Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, prověřuje policie kvůli možnému krácení daně. Policisté ji podezřívají, že z drahých šperků a kabelek, které dostávala, neodvedla daň. Podle sobotní MF Dnes jí může hrozit až osm let vězení.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase

Článek

Manželka někdejšího premiéra Petra Nečase zatím čelí obvinění kvůli údajnému zneužití vojenské rozvědky, uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS).

Drahé kabelky či šperky Nečasová dostávala jako šéfka kabinetu svého nynějšího manžela od vlivných ředitelů firem či právníků, píše deník. "Vedeme prověřování pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Nemusí to být definitivní kvalifikace," uvedl náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár. Nečasová kvůli tomu byla koncem listopadu poprvé u výslechu.

Luxusní dárky za milióny korun

Podle vyšetřovatelů bylo povinností Nečasové z darů dražších než 20 tisíc korun zaplatit daň, protože je nedostala od příbuzných. O přijímání dárků Nečasovou přitom policie původně hovořila jako o možné korupci. Policisté při loňské prohlídce u Nečasové našli luxusní zboží, jehož hodnotu odhadli na více než deset miliónů korun. Podle vyšetřovatelů si na jejich koupi Nečasová nemohla vydělat.

Obvodní soud pro Prahu 1 před dvěma týdny zahájil hlavní líčení v kauze, v níž je Nečasová obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle státního zastupitelství zneužila rozvědku v roce 2012 jako šéfka kabinetu premiéra Nečase ke sledování jeho tehdejší manželky Radky. Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám