Hlavní obsah

Policie pochytala nejvíc Ukrajinců s falešnými pasy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce bylo v Česku zadrženo 4992 nelegálních migrantů. Je to o 254 víc než o rok dřív. Nejčastěji jde o Ukrajince. Zprávu shrnující údaje o pobytu cizinců v ČR obsahující data o nelegální migraci předkládá vládě ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ministerstva vnitra k legalizaci svých pobytů často zneužívali žádosti o mezinárodní ochranu, padělané osobní doklady, víza, povolení k pobytu i uzavírání účelových sňatků.

S výjimkou roku 2015, kdy bylo zadrženo nejvíce Syřanů, jsou již jedenáct let nečastějšími provinilci Ukrajinci, kterých bylo loni chyceno 1470. Podle údajů cizinecké policie následují Moldavané (567), Vietnamci (312), Rusové (273) a Gruzínci (137). Z ostatních států to byli např. občané Číny (126), Saúdské Arábie (109) či Iráku (103).

Saúdové mají víza z Malty i Francie

Růst nelegálních pobytů v ČR potvrdily i údaje za první čtvrtletí letošního roku, kdy cizinecká policie odhalila již 1372 migrujících osob. Neregulérní doklady se staly osudné nejčastěji Ukrajincům a Moldavanům a také Syřanům přilétajícím z řeckých ostrovů.

Celkem bylo loni zachyceno 143 osob s padělky. Za první kvartál letoška to bylo již 68 případů.

Pobytové kontroly loni odhalily 4653 lidí. Zbytek, 339 osob, byl zadržen při pokusu o nelegální překročení vnější schengenské hranice na letištích směrem do ČR nebo při pokusu české území opustit.

Podle zprávy většina zadržených Ukrajinců přišla do ČR legálně, od loňska mohou jezdit na určité období do Unie bez víz, ale překročili lhůty. V Česku mohou legálně pobývat 90 dnů v průběhu půl roku, jako zaměstnanci ještě déle.

Obdobné je to u Moldavanů, kterých v ČR přibývá. Oproti minulým letům ubylo Uzbeků a Číňanů a také Saúdských Arabů, kteří si oblíbili české lázně. Ti často přijíždějí na krátkodobá víza vydaná Maltou nebo Francií, která ale nepokryjí celou dobu jejich pobytu.

Nelegální migranti se uchylují často ke zneužití azylových procedur. Jde hlavně o cizince ze třetích zemí, kteří požádají v ČR o mezinárodní ochranu, ale chtějí cestovat dál. Žádostí o ochranu si, jak konstatuje zpráva, jen chtějí legalizovat pobyt v zemích Schengenu.

Převaděčů ubylo, sňatků je ale víc

Ve většině úspěšně zasáhly české orgány. Policie při kontrolách spolupracovala i s celníky nebo s úřady práce. Ve 130 případech odhalily nelegály orgány sousedních států, především Německa, a podle readmisní dohody je vrátily do ČR.

Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu působí v ČR mezinárodní cizojazyčné skupiny, které obstarávají padělané nebo pozměněné osobní doklady sloužící k legalizaci pobytu migrantů i jejich nelegálnímu zaměstnávání. Nejčastěji jde o rumunské padělatele.

Zpráva vnitra popisuje i další formy napomáhání k nelegální migraci. Cizinecká policie odhalila 36 osob, z nichž 26 pomáhalo zprostředkovat účelový sňatek. V pěti případech šlo o převaděčství, třikrát bylo zneužito falešné povolení k pobytu a dvakrát bylo využito účelové prohlášení o určení otcovství.

Podle zprávy počet případů převaděčství během let ubyl. Loni policie zadržela 23 převaděčů – řidičů a spolujezdců –, kteří pocházeli z Rumunska, Bulharska, Turecka, Ukrajiny, Rakouska, Řecka a Slovenska. Jejich služeb využilo 125 osob.

Opačný trend mají odhalené účelové sňatky, kdy se Češky za peníze provdají v ČR, nebo i v zahraničí za cizince. Ten pak požádá na české ambasádě o přechodný pobyt v ČR a je mu uděleno krátkodobé vízum za účelem rodinným. Tak se dostane legálně do ČR. Loni se objevila i novinka, že občan třetí země k žádosti o pobytové oprávnění předloží souhlasné prohlášení o soužití jako druh-družka s občanem nebo občankou ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám