Hlavní obsah

Policie obvinila pět vojáků, kteří se měli prokazovat falešným vysvědčením

– Praha

Pět vojáků, kteří jsou podezřelí, že se prokazovali falešnými maturitními vysvědčeními, obvinila policie. Ve čtvrtek o tom informovala televize Nova, která upozornila, že to nemusí být ojedinělý případ. Vojenská policie už některé z nich předala Policii ČR. Vojákům s falešným vysvědčením hrozí až pět let vězní.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prvních 17 pandurů převzali zástupci české armády a ministerstva obrany od amerického výrobce General Dynamics.

Článek

Jeden z podezřelých zůstal v armádě a dostal několikatisícovou pokutu, informovala Nova.

První tři případy vojáků podezřelých z toho, že na internetu získali falešné maturitní vysvědčení, se objevily u výsadkového praporu z Chrudimi. Vojenští vyšetřovatelé se pak začali zajímat i o útvary v Žatci a ve Strakonicích. Věděli přitom, že falza začala vznikat před třemi roky a existovalo jen několik variant.

"Personalisté ministerstva obrany předali Vojenské policii seznamy osob, které v minulých letech prokázaly maturitní vysvědčení z několika vytypovaných škol," řekl Nově mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Když vojenští policisté začali tato vysvědčení zkoumat, odhalili, že ze 43 dokumentů z těchto škol byla více než polovina zfalšovaná.

"Osmnáct potvrzeno nebylo, ale zbývajících 25 je buď v šetření, anebo 14 z nich se nám už podařilo předat Policii ČR," řekla Nově náčelnice kanceláře Vojenské policie Michaela Cvanová. Mluvčí krajské pardubické policie Markéta Janovská Nově sdělila, že pěti lidem již bylo sděleno obvinění z trestného činu podvodu.

Vyšetřování se rozběhlo, když vojáka udal kolega

Maturitu musejí mít vojáci od roku 2007 i na nižších velitelských funkcích, jako je například velitel družstva. Toto nařízení je ale často kritizované, neboť se prý dává přednost kusu papíru před opravdovými zkušenostmi, uvedla Nova již v červnu.

Informovala tehdy také o tom, že vojáci si koupili padělané vysvědčení na internetu, přičemž jednoho z nich zřejmě udal kolega, a tak začalo vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám