Hlavní obsah

Policie obvinila Čunka z přijetí úplatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie v pátek obvinila vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka z přijetí úplatku. Senátor policejní usnesení převzal odpoledne. "Proti tomuto usnesení bude právními zástupci podána v zákonné době stížnost," reagoval Čunkův advokát Eduard Bruna. Sdělení obvinění Právu potvrdil mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek s tím, že Čunek nebude tento krok policie nijak komentovat.

Článek

Čunka ve středu zbavil Senát imunity a vydal ho tak trestnímu stíhání. [celá zpráva] Nad případem vykonává dozor náměstek okresní státní zástupkyně v Přerově Radim Obst, podle kterého bylo na kauzu uvaleno informační embargo.

Policie zkoumá, kde vzal Čunek 497 tisíc korun, které si 14. února 2002, kdy byl starostou Vsetína, uložil do banky. Vklad těchto prostředků dává do souvislosti s tím, že realitní firma H Real tři dny před tím z banky vyzvedla 499 tisíc korun.

Šéf H Realu popřel, že je nezvěstný. Policie po něm pátrá

Policisté chtějí obvinit z úplatkářství také šéfa H Realu Petra Hurtu, kterého považují za nezvěstného. Proto po něm vyhlásili celostátní pátrání. Hurta ale v pátek večer vystoupil v ČT, kde popřel, že by se policii vyhýbal.

"Byl jsem na cestách," řekl Hurta. Zároveň popřel obvinění, že by se snažil Čunka uplatit. Hurta také sdělil, že se nejpozději v sobotu dopoledne sám přihlásí vsetínské policii. Policie podle něj měla mnoho příležitostí ho zastihnout. "Blíží se konec pětileté promlčecí lhůty, policie znervózněla," komentoval Hurta konání policistů, kteří provedli opatření i na hranicích.

Čunek obvinění odmítá

Čunek veškerá obvinění odmítá. Půl miliónu korun prý pocházelo z peněz, které postupně dostával vyplacené po krachu Universal banky, kde měl uložené své celoživotní úspory, tedy milión korun.

Bývalý starosta Vsetína se domnívá, že obvinění pocházejí od jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové. Ta ho dříve nařkla ze sexuálního obtěžování. To Čunek odmítl a na ženu podal trestní oznámení.

Některá média tento týden mylně informovala, že obvinění musí být sděleno do neděle, jinak hrozí promlčení případu. Skutek se sice měl stát v únoru 2002, do pětileté promlčecí lhůty se ale nezapočítává doba, která uplynula od okamžiku, kdy se stal Čunek senátorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Promlčení v Čunkově kauze nehrozí

V kauze senátora Jiřího Čunka nehrozí nebezpečí prodlení. Shodli se na tom experti, které oslovilo Právo. Média dosud mylně informovala, že případ, v němž...

Výběr článků

Načítám