Hlavní obsah

Policie nezasáhne proti demonstracím kvůli CzechTeku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra František Bublan ve středu uvedl, že policie nebude při pokračujících akcích účastníků technoparty CzechTek, jaká se koná ve středu večer v Praze, zasahovat násilně. "Bude dbát na to, aby nedošlo k nějakému vyprovokování střetů, protože by to nebylo žádoucí," uvedl František Bublan.

Článek

 Upozornil však zároveň na to, že pokud někdo při demonstracích či jiných akcích poruší zákon či naruší veřejný pořádek, policie zasáhne. Někteří z účastníků akce podle Bublana například neplatí v pražských obchodech. "Byla zaznamenána krádež asi 60 rohlíků z pekařského auta. Toto se musí řešit, na to nemůžeme přistupovat," dodal ministr.

Bublan se kvůli situaci v Praze sešel také s primátorem Pavlem Bémem (ODS), s nimž se shodl na tom, že je v hlavním městě třeba udržet pořádek, ochránit majetek, zejména památky. Ministr uvedl, že ze strany Béma cítil jistou distanci od politické zodpovědnosti za to, co se teď v Praze děje. "Upozornil jsem ho, že jeho politická odpovědnost je prostě silná," uzavřel Bublan.

Čermák mluví o druhé oběti

Zásah policistů proti účastníkům technoparty CzechTek má podle organizátorů akce možná druhou oběť, policie to však nepotvrdila. Během party byl zraněn francouzský účastník, který měl být převezen do plzeňské nemocnice, uvedl na jeden z pořadatelů protestů David Čermák.

Známí údajně o muži již dva dny nemají žádné informace. Podle mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Renaty Jenšíkové žádný z pacientů hospitalizovaných po policejním zásahu na víkendové technoparty nezemřel.

Senát jednal o CzechTeku

Senátní výbor pro obranu a bezpečnost ve středu usoudil, že policejní zásah proti účastníkům CzechTeku byl nepřiměřený. Výbor pro lidská práva dospěl k závěru, že zákrok by měla vyšetřit Inspekce ministra vnitra. Chce o to požádat ministra Františka Bublana. Postupem policie při zásahu by se měl zřejmě ve čtvrtek zabývat Senát jako celek. 

Bublan řekl, že zásah proti účastníkům technoparty by měl posoudit nezávislý arbitr. Okolnostmi policejního zásahu proti účastníkům technoparty se tedy budou zabývat krajské státní zastupitelství a nezávislá advokátní kancelář.

Kritici zákroku také požadují vznik nezávislé parlamentní vyšetřovací komise, v níž by zasedli zástupce organizátorů či veřejně známá osobnost. S podobným požadavkem již v úterý přišla opoziční ODS. Senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených) neúspěšně navrhoval, aby branný výbor doporučil zřídit nezávislou vyšetřovací komisi.

Paralely s dobami komunismu

Senátor ODS Vlastimil Sehnal prohlásil, že mu to připomnělo předlistopadové doby. Ministra Bublana označil za "trapnou figurku, ve hře, které asi nerozumí".  Senátor Martin Mejstřík byl prý zpočátku šokován srovnáním víkendového postupu policie s událostmi z listopadu 1989. "Když jsem získal informace,...myslím, že to přitažené za vlasy není," prohlásil. Policie se předem připravovala na to, že "si zabouchá", a muži zákona podle něj situaci psychicky neunesli.

Na schůzi výboru pro lidská práva se dostavil i Václav Šroub, který si na víkendovou technoparty pozemek u Mlýnce na Tachovsku pronajal. Pozval jej senátor Josef Pavlata (ODS), který byl podle svých slov v kontaktu s organizátory CzechTeku už od víkendu.  Šroub zopakoval argument, že už v pátek ráno policii ukázal nájemní smlouvu, která účastníky technoparty opravňovala ke vstupu na pozemek. Připustil ale, že nehovořil s místními starosty.

Louku chtějí technaři uklidit o víkendu

Účastníci rozehnané technoparty CzechTek na Tachovsku chtějí od čtvrtka přes celý víkend uklízet louku, na níž se akce konala. Rozhodli se prý dostát svojí odpovědnosti za stav místa, jak jim to ukládá nájemní smlouva. "O úklid jsme se pokusili už v sobotu před zásahem příslušníků represivních složek, ale nebylo nám to pod pohrůžkami násilím umožněno a hromady plastových pytlů po nás 'strážci zákona' při svém postupu začali rozkopávat," tvrdí ve středečním prohlášení.

Zástupce majitele pozemku Constantin Plesky jim dal svůj souhlas ke vstupu na louku i po skončení platnosti nájemní smlouvy. Povolil jim také postavit tam stany. 

Reklama

Související články

Na CzechTeku zní hudba

Letošní 12. ročník největší taneční technoparty CzechTek se zvrhnul v šarvátku s policisty. Těžkooděnci s vodním dělem vytlačili technaře z dálnice. Jeden...

CzechTek: Paroubek nařídil razantní zásah

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) nařídil v pátek ministrovi vnitra Františku Bublanovi, aby policie postupovala proti účastníkům technoparty CzechTek...

CzechTek se v sobotu rozběhl

Na pole u technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku se začala dopoledne sjíždět policejní auta. Na místě je asi 40 policejních dodávek a tři autobusy. Další...

Výběr článků

Načítám