Hlavní obsah

Policie nechá za miliony přestavět SUV

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do běžné policejní služby se v příštích dvou letech zapojí nová auta. Půjde o velká SUV Škoda Kodiaq, která policie získala v loňském roce v civilním provedení a nyní rozhodla o jejich přestavbě na standardní zásahová vozidla s typickým zbarvením.

Foto: Policie ČR

vizualizace

Článek

Celkem se přeměny dočká 500 aut, přičemž cena za přestavbu podle zveřejněné smlouvy překročí 77 milionů korun.

Řidičák nemám, jezdím si jen tak, vysvětloval opilý šofér BMW let z objezdu

Krimi

Policie vozidla obdržela v rámci velkého tendru ministerstva vnitra, které téměř 1900 SUV rozdělilo mezi nejrůznější organizace, jež pod resort spadají. Už v původních plánech policie podle zdrojů Práva bylo to, že nechá tyto vozy přestavět na klasická zásahová auta.

Úprava jednoho auta za 150 tisíc

Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka je cílem přestavby to, aby policisté v běžné službě měli k dispozici auta, pro která není problém s průjezdností lehkým terénem nebo špatnými cestami, čemuž pomůže pohon všech kol nebo zvýšený podvozek. Část aut tak skončí u útvarů, pod které spadají horské a podhorské oblasti, kde by se měla SUV vyplatit.

Škoda vrací Octavii Scout na britský trh, ale jen pro záchranáře

AutoMoto

„Zbývající vozidla budou přidělena samostatně jednotlivými krajskými ředitelstvími dle jejich potřeb. To znamená, že budou vykonávat službu i v městských aglomeracích, kdy i v nich se vozidla v řadě případů pohybují na nezpevněných komunikacích nebo překonávají zpomalovací prahy či silniční retardéry,“ doplnil pro Právo Moravčík.

Cena za přestavbu jednoho auta bude zhruba 150 tisíc korun. Úpravy bude dělat Škodovka, která vyhrála tendr. Vozy předala vnitru a jeho podřízeným organizacím ve stříbrné barvě s výbavou, do které patří elektronická klimatizace, světelný a dešťový senzor, parkovací senzory, systém nouzového brzdění nebo centrální zamykání.

Další přestavby se zatím neplánují

Přeměněné automobily získají zbarvení i majáky typické pro vozy, které brázdí ulice. Velkých změn dozná i interiér vozů, kde vznikne místo pro radiostanici, kameru a další technické záležitosti.

Vozy získají také mříže, které oddělí prostor řidiče, spolujezdce a zadní část, v které policisté převážejí podezřelé. Uvnitř budou také speciální schránky, v kterých budou uložené například neprůstřelné vesty, a v některých autech také dlouhé střelné zbraně.

Auto bez řidiče vjelo v Brně do křižovatky, málem smetlo ženu s kočárkem

Krimi

Přestavba vozidel by měla skončit nejpozději na konci listopadu 2023. Další podobnou přeměnu civilních aut na zásahová policie neplánuje. „Nelze to však v budoucnosti vyloučit,“ podotkl Moravčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám