Hlavní obsah

Policie navrhla poslat poslance Chaloupku za korupci před soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupční policie chtějí postavit před soud kvůli korupci poslance za Věci veřejné (VV) Otto Chaloupku. Ten se tak může po Vítu Bártovi a Jaroslavu Škárkovi stát třetím zákonodárcem této někdejší vládní strany, který během jednoho roku usedne na lavici obžalovaných. Hrozí mu přitom až desetiletý trest za mřížemi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otto Chaloupka (VV)

Článek

Už po třech měsících od Chaloupkova obvinění policisté uzavřeli vyšetřování jeho případu a v těchto dnech podle zjištění Práva navrhli podat obžalobu.

Korupce se měl poslanec podle detektivů dopustit tím, že od svého někdejšího asistenta Vratislava Vařejky dostával prý až polovinu jeho platu, aby jej dál zaměstnával.

„Dnes k nám od policie dorazil návrh na podání obžaloby. Rozhodnutí, zda ji podám či nikoli, učiním do čtrnácti dnů. Chci se nejdříve podívat na všechny výpovědi, ty ještě neznám,“ řekl ve čtvrtek Právu šéf okresních žalobců z Hodonína Antonín Budiš, který má kauzu na starost.

Doplnil, že návrh policistů je pro stejné skutky a činy jako obvinění z letošního července, tedy u Chaloupky pro přijetí úplatku a u Vařejky jde o podplacení.

První může v případě odsouzení dostat tři roky až deset let vězení, druhý rok až šest let. Oba muži se stíháním od počátku nesouhlasí, ale jejich stížnosti před časem státní zástupce zamítl.

Obvinění neunikl ani asistent

Případ rozvířil loňským dubnovým trestním oznámením právě asistent Vařejka, ale ani on pak obvinění neunikl. Tvrdil, že musel Chaloupkovi dávat ze své výplaty část peněz, aby pro poslance mohl dál pracovat. Údajně šlo o částky až 25 tisíc měsíčně.

Chaloupka se brání tím, že šlo o domluvu, že peníze sloužily jako splátka na předvolební kampaň, kterou Vařejkovi hradil. Asistent mu prý měl splatit 60 000 korun, přičemž mu vrátil ve dvou splátkách 37 000 korun.

Chaloupku vydala Sněmovna ke stíhání i přes jeho nesouhlas v polovině června. Už před ním se kvůli korupci dostali k soudu poslanečtí kolegové z VV Bárta a Škárka (nyní již nezařazený). První dostal nepravomocně podmínku, druhý tři roky natvrdo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám